Eszkuláp Egyesület: történéseink

Eszkuláp Egyesület: történéseink

Valentin, a gazdira váró állatok védőszentje

2019. január 25. - ertetlenno

valentin01.jpgKezdjük az elején: nem, Valentin nem a gazdira váró állatok védőszentje, de most egy kicsit mégis.

A Valentin vagy Bálint nap kicsit Janus-arcú ünnep Magyarországon. Vannak, akik Amerika utánzó majomkodásnak tartják, míg mások örömmel készítik a meglepetést szerelmük, partnerük számára ezen a napon, hiszen a szerelmesek ünnepéről van szó. A szerelem viszont ezernyi giccses vackot csatolt a témához, amelyek közül a csillogós lufi ráadásul környezetszennyező is. Az alkohol meg: igen, a statisztikák élén járunk alkoholfogyasztásban, a Valentin nap nem lesz különleges, ha iszunk. Lehet, hogy akkor lenne inkább az, ha ezen a napon nem tennénk - már, ha az átlagot tekintjük, merthogy vannak, akik helyettünk is isznak. A csoki hízlal. A vacsora egy egyszerű kiadásnak tűnik a meghívó fél szempontjából, de a nőknek ez egy komplex feladat: új cipő, új ruha, új kistáska, ami passzol az előző kettőhöz, fodrász, smink, új parfüm... Ezernyi járulékos költség. Szóval ahogy minden mást, ezt is túl tudjuk tolni.

Erre jött Demény, a kötsög, és az arcunkba vágta mindezt azzal, hogy egyébként kérhetnénk kutyaéletet vagy töpit is az önzetlenség jegyében erre a napra, és akkor tök jó, mert tettünk valami jót, meg kaptunk is, meg nem is kell új ruha, csokink meg úgyis van dugiban a munkahelyi asztal fiókjában, szóval ilyesmi. Aki utal az Eszkuláp Egyesületnek Valentin megjegyzéssel február 14-ig, ami bónuszban a gazdasági vezetőnk, Klári szülinapja, szóval tökre örülni fog, hogy ott végetér a listázási, ellenőrzési feladata szülinapi ajándékként, az egy kutyaélet megmentéséhez járul hozzá. A franc se gondolta, hogy a kutyaélet ennyire Bálint napi bonbon, hogy így rákaptok!

Hogy is fordul életekre a beutalt összeg, mennyi az annyi?

Demény gazdájával, Judittal abban maradtunk, amit más gyűjtéseknél is alkalmazunk. Minden elért 100.000 Ft egy kutya megmentését jelenti.

valentin04.jpgDe miért ennyi, és hogy van az elszámolás? Kié a kockázat, ha mégsem lenne elég az összeg?

Egy kutya induló költsége elég magas, ha a mentést nem esetlegesen szeretné az ember végezni, illetve ha nem áll rendelkezésére korlátlanul és ingyenesen biztonságos elhelyezési lehetőség. Mivel mi most alapvetően gyepmesteri telepekről, illetve egy menhelyről, aki ilyen jellegű tevékenységet is ellát tervezünk kutyákat érkeztetni, így fontos a kutyák számára biztonságos, elkülönített és fedett kennel. Ezt nagyobb létszám esetén kutyapanzióban tudjuk megoldani. Le is foglaltunk tíz kennelt, oda jön az első csapat kutya február 17-én, vasárnap.

A több kutyás, professzionális szállításért fizetnünk kell, ennek összege az egyidejűleg mentett kutyák között megoszlik. Az Egyesület elnöke is fuvaroz kutyát, de ő a benzinjét és az idejét is adományként biztosítja, ahogy Demény gazdija, Judit is önként és ha nem is dalolva, de élőzve érkezik erre a mentési etapra. Merthogy az övé a kiválasztás feladata.

Ott van tehát fekete Buksi, az öreg kan, és azt feltételezzük, hogy ránézésre nincs semmi baja, nem törött, nem vérzik egyik testrésze sem. Mik merülnek fel esetében az első hónapban?

Buksi nem szállhat be a kocsiba anélkül, hogy rá ne kerülne egy bolhairtó csepp. Abban reménykedünk, hogy ezt az első hónapban nem kell vásárolnunk, mert a támogatóink biztosítják. A márka mindegy, csak jó legyen bolhára, merthogy ezeknek a  kutyáknak a többsége kimaxolja az egy bőrcm2-n tartható társállatok számát. A bolhacsepp adományokat leadhatjátok a Deményista sétán február 10-én többek között. Ugyanitt stabil, biztonságos bőrnyakörveket is gyűjtünk, valamint erős pórázokat, mert mindenkit fel kell szerszámoznunk ahhoz, hogy utazhassanak. Ez lesz az ő induló szettjük.

Ezen túl, akinek nincs, az kap

- egyedi azonosító chipet (3.000 Ft),

- veszettség elleni védőoltást és féreghajtót (5.000 Ft),

- kombinált oltást, majd ezt két hét múlva ismétli is (7.000 Ft),

- kennelköhögés elleni oltást (5.000 Ft).

Mindenki átesik egy állatorvosi vizsgálaton, melynek része a szívféreg gyorsteszt (3.500 Ft), valamint a 10 év feletti kutyáknál egy teljes vérkép (15.000 Ft). Szépen ütemezve megtörténnek az ivartalanítások is (kanoknál kb. 20-25.000 Ft, szukáknál 25-45.000 Ft súlytól és esetleges vemhességtől függően).

A kutyapanzióban minden eltöltött nap kutyánként 1.000 Ft, illetve van egy sétáltató munkatársunk, akinek a munkabéréből minden kinn állomásozó kutya magára vesz 5.000 Ft-ot.

Így az első hónap egy kutyára állatorvosilag minimum 40-50.000 Ft, a kutyapanziós tartást illetően február 17-től február 28-ig 12.000 Ft. Tehát máris elmegy az összegyűjtött adomány legalább fele.

Azt is tudjuk, hogy a kutyákat nem lehet azonnal örökbeadni, de még ideiglenes befogadóhoz kihelyezni sem feltétlenül. Hirdetni fogjuk őket, tényleg mindent megteszünk, hogy figyelmet kapjanak, és biztosan lesznek olyan szerencsések, akik mennek is azonnal, amint lehet, de a többség inkább nem megy majd, hanem marad, akár hónapokra is. Így nekik fizetni kell az ellátásukat, tartásukat, parazitamentesítésüket, ismétlő oltásaikat. Arról nem is beszélve, ha valakiről kiderül, hogy valami egyéb baja is van, ami kezelést igényel.

Itt jön be az Eszkuláp Egyesület felelőssége. Egyrészről mi az erre a célra beérkező összeget ún. projekthez rendelten kezeljük, nem ez az első eset, hogy elkülönített nyilvántartást vezetünk hozzánk befolyt összegekről. A Valentin pénz célhoz kötött, tehát az utolsó forintig azokra a kutyákra fordítódik, akiket megmentettünk, megmenthetünk belőle.

Lesznek olyan kutyák, akik nem használják fel a rájuk kalkulált összeget, ők a megmaradt pénzzel a még gondozásunkban maradt, szintén Valentin kutyaként mentett társaikat segíti majd. Lesznek azonban olyanok is, akik maradnak azután is, hogy a projekt régen végetért, legalábbis a pénzügyi zárás megtörtént. Ők azt követően szépen betagozódnak a normál eszkulápos védencek közé, és hónapról hónapra előteremtjük majd az ő költségeiket is. Senki nem kerül tehát veszélybe a Valentin projekt után, kelljen várnia akár hónapokat vagy egy évet. Többet is várhat, van rá példa a gondozottjaink között. A lényeg: aki Valentinként menekül, az mindenképp meg lesz mentve. Akkor is, ha utána az Eszkuláp Egyesületnek kell előteremtenie a gondozási feltételeit.

A forintális elszámolást igyekszünk havonta nyilvánosságra hozni, kutyánkénti bontásban. Így mindenki láthatja, mire is fordítódott, fordítódik az összegyűlő hatalmas összeg.

Hogy lesz most hirtelen ennyi kutyára hely?

"A menhelyek folyton panaszkodnak, hogy nincs helyük, most meg hirtelen hogy lesz ennyi?!" Sokakban megfordul ez a gondolat, különösen azokban, akik már kértek segítséget, és elutasító választ kaptak. A többség egyébként elutasító választ kap, mert fizikailag kezelhetetlen létszámú, bajban lévő kutya van az országban.

A válasz a kérdésre a működési modellünkben keresendő. Ugyan nekünk is van egy bázisunk, egy 15-20 kutya befogadására alkalmas menedék Mányban (Fejér megye, Budapesttől kb. 30-40 perc autóval), de ezen túl több panziós helyen is élnek kutyáink. Természetesen kutyapanziós helyet sem lehet végtelenítve igénybevenni, illetve nem is mindenkinek áll rendelkezésre, de mi az állatvédős éveink során egy dologról biztosan meggyőztük együttműködő partnereinket: korrekten rendezzük a tartozásainkat minden esetben. Így mögénk állnak ilyen kicsit őrült esetekben is.

Most mondjuk a szerencse is a kezünkre játszott, mert az egyik helyen, Tárnokon, éppen elköltözik addigra egy csapat kiképzés alatt lévő juhászkutya, így azt a tíz kennelt le is foglaltuk gyorsan. Az egy elkülönített rész, kényelmes, szalmázható, fedett kennelekkel, így az új csapat nem zavar majd másokat. A tíz kennelt töltjük fel február 17-én a gyepmesteri telepekről a PCAS szervezet segítségével, de Juditnak van egy olyan feladata is, hogy felkeresse az egri menhelyet, és a tízes létszámon túli, fedezettel rendelkező kutyákat kiválassza az ott várakozó közel 300 kutya közül. Őket is be fogjuk nektek mutatni, mert amíg nincsenek fizikailag nálunk, addig is belekezdünk az orvosi dolgaikba, amik még esetleg hiányoznak, illetve folyamatosan hírt adunk róluk. Ahogy szabadulnak fel helyek, az egri csapatból is folyamatosan érkeznek majd a kiválasztott kutyák.

valentin02.jpgMiért éppen ezekről a helyekről fogunk menteni?

Az Eszkuláp Egyesület fokozottan figyeli a PCAS segítségkéréseit, az éves mentési tervünkben többször is szerepel, hogy az általuk felügyelt gyepmesteri telepekről veszünk át kutyákat. Több gyepmesteri telepen sikerült elérniük, hogy csak helyhiány esetén altatnak, és így a kutyák kihozatalát meg lehet szervezni több állatvédő csapat bevonásával. Ők maguk is rengeteg állatot mentenek, sokszor a reménytelenségből, súlyos sérülésekkel. Február 17-én tíz kutyával könnyebb lesz a dolguk, ennyit tudunk elsőként elhozni a később kiválasztandó telepekről. Fontos tudni, hogy ezek nem gigatelepek az új hajdúhadházi gyepmesteri telep kivételével, 4-5-6 kennelnyi hely áll rendelkezésre, de a bekerülő kutyák létszáma bármekkora hely kitöltését biztosítaná. Szóval a feladat elég kifeszített, a mentési ütem gyors kell, hogy legyen ahhoz, hogy az altatásmentesség biztosított tudjon maradni.

A tízen felüli kutyák esetében egy olyan szervezetre volt szükség, ahol a kutyák már biztonságban vannak, viszont a helyi és egyéb adottságok miatt a létszám magas, így segítséget jelent néhány kutya átvétele, illetve vagyunk annyira jóban az adott menhely vezetésével, hogy ha "lefoglalunk" kutyákat, tudni fogják, hogy azokat át is vesszük, amint adódik rá lehetőségünk. A köztes kommunikáció, kapcsolattartás is fontos, így két menhely jöhetett volna szóba abból a térségből: a kisvárdai és az egri. Mivel Demény gazdija, Judit egri, és mivel idén az egri menhely nem is tudott felkerülni a havi mentési ütemezésünkre, így mellettük döntöttünk.

valentin03.jpgKi fogja kiválasztani a kutyákat?

Az, hogy melyik kutya jöhet, a helyszínen fog eldőlni. Nálunk egyetlen egy kizáró szempont van: az emberre agresszív kutyával jelenlegi helyzetünkben nem tudunk mit kezdeni, nem tudunk számára megfelelő rehabilitációs környezetet biztosítani. Ezen túl nincs megkötés, azok kerülnek be a kocsiba, akikre a helyszínen Judit azt mondja, hogy ők jönnek. Lehet, hogy egy-egy kisebb gyepiről mindenki, aki már elhozható, ezt nem tudjuk előre. Ahogy azt sem, hogy kik lesznek éppen benn, milyen kutyák.

Az egri menhelynek sincs átfogó gazdikereső adatbázisa, így oda is ki kell fizikailag menni kiválasztani. Ha Judit ráér, február 16-án meg is teheti ezt, és akkor egy hétvégén meglesz az összes kiválasztott kutya, ti is megismerhetitek őket. Február 17-én igyekszünk élőben is beköszönni majd - ebben Juditra számítunk leginkább, ő rutinos - illetve lesznek fotók, valamint egy drónos videó is készül, ami kicsit más szempontból biztosít rálátást a mentési folyamatra majd.

Meg lehet-e személyesen ismerni majd a megmentett egyedeket?

Igen. Amint az első oltási körükön és parazitamentesítésükön túl vannak, hirdetni fogunk sétáltatási alkalmakat, amelyekhez lehet csatlakozni. Érdemes majd figyelni Demény oldalán túl az Eszkuláp Egyesület oldalát is.

valentin05.jpgMilyen feltételekkel lehet majd a kutyákat befogadni?

A megmentendő kutyák számára mind ideiglenes, mind végleges befogadókat is keresünk.

Az ideiglenes befogadóknak tudniuk kell, hogy a kutyák előéletét mi nem ismerjük, így bármilyen viselkedési gond felmerülhet. Csak az első kombinált oltás után adunk ki kutyát bárhová, illetve az ivartalanításon is át kell esniük. Benti tartással, folyamatos információ biztosítása mellett lehet valaki ideiglenes befogadó, de a részleteket úgyis pontosítjuk, ha valaki ilyenre adná a fejét.

Egyesületünk minden védencét benti tartás biztosítása mellett adja örökbe. Aki csak kertbe keres kutyát, nem fog tudni tőlünk örökbefogadni. Lehet ezen vitatkozni, egyet nem érteni, de ezek a mi elveink, ha úgy tetszik, a házirendünk. Mi hiszünk abban, hogy a kutya a falka része, és ez csak úgy adható meg számára, ha ott lehet, ahol a falka többi tagja. Mivel az emberek nem tipikusan kertlakók, így a kutyáinkat sem szeretnénk azzá tenni.

Tudjuk, hogy sok helyen van örökbefogadási díj, de nálunk nincs. Nem kötődik kötelező fizetés a gazdisodáshoz, mi szerződést kötünk, az a fontosabb. Ha bármi lenne, ami miatt a kutya nem maradhat az örökbefogadó családjánál, hozzánk kerül vissza. Minden védencünkön örök garancia van, hiszen azért mentjük meg őket, hogy onnantól már soha ne kerülhessenek bajba többé, de abban a reményben költözhetnek gazdához, hogy erre nem is lesz többé szükségük.

A bejegyzés írásakor, 2019.01.24-én 20 élet megmentésére nyújt fedezetet a beérkezett összeg. Ha ti is hozzájárulnátok egy-egy újabb esélyének megteremtéséhez, az alábbi számlaszámon vagy Paypal elérhetőségen keresztül tehetitek meg. Fontos, hogy szerepeltessétek a megjegyzés rovatban, hogy "Valentin", mert ez alapján tudjuk az összegeket a projekthez rendelni.

Eszkuláp Egyesület
Magnet Bank
16200223-10054165
"VALENTIN"
PayPal: eszkulap2016@gmail.com
IBAN: HU 45 1620 0223 1005 4165 0000 0000
BIC: HBWEHU

Frissítés - 2019.01.29.

A projekt kicsit kezdi túlnőni magát, így az egri menhelynek megszavaztunk 20 átvételre kerülő kutyát, de ha lesz még azon felül is keret, akkor további gyepmesteri telepekről mentjük majd le a keretet. Többek között az ózdi és a püspökladányi is szóba került.

3 milla nagyikra

25323078_10214133295501380_530180493_n.jpg2017 őszén egyesületünk egy rászoruló, idős néninek gyűjtött - tüzifát és tartós élelmszert szerettünk volna neki biztosítani. A Deményista Mentor Klub az év utolsó hónapjában mindig kicsit "emberezik", és láttak fantáziát a nagyimentő projektben, így rajtunk keresztül meghirdették azt. Rekord összeg gyűlt össze erre a célra, 3.243.814 Ft-ot utaltak az adományozók, hogy olyan embereknek segíthessünk, akik valami miatt nehezebb helyzetűek.

Mi sem gondoltuk, hogy ez a projekt több, mint egy évnyi feladatot tartogat. A nyilvánosság vállalása sok embert elijesztett, illetve nehéz volt az igazi szegénységre rátalálnunk, hiszen egy dologban a támogatottjaink többsége egyezett: nem kért soha, abból gazdálkodott, amiből tudott. Ha kevésből, hát annyiból, ha még kevesebből, akkor meg annyiból.

Minden esetben fotóval és leírással hirdettük meg az aktuális támogatottat, rögzítettük, hogy a deményista forintokból milyen támogatást biztosítunk számára, illetve hogy milre lenne még szüksége. Köszönjük, hogy rengeteg csomag indult postán vagy személyesen is útnak, hogy egy-egy ember hétköznapjait megkönnyítse.

13041457_1180694808629986_7197283867577673793_o.jpgA legritkábban kötöttük össze a támogatni kívánókat a támogatottal, koordinátorok segítették a munkánkat, ezért nem lehetünk elég hálásak. Ők juttatták el hozzánk a visszajelzéseket, fotókkal, leírásokkal dokumentálták az örömet. Van olyan néni, akinek a mai napig rendszeresen küldenek csomagot azok, akik már induláskor is segítették. Sajnos voltak páran, akik nem sokkal a támogatottá válás után távoztak az élők sorából - őket mi is meggyászoltuk, hiszen az életük részévé váltunk.

Az ország szinte teljes területén kapcsolatban álltunk tüzifa forgalmazókkal, kereskedőkkel. Mindent intéztünk, egyeztettünk, kerestük a legjobb megoldást, számolgattuk a maradék forintokat. Összesen 44 helyen tudtunk segítséget nyújtani. A támogatottak közül 33 nő, 10 férfi és egy szervezet volt. Ez utóbbi, a Pilisi Gyermekotthon egy felhívásában hozta nyilvánosságra, hogy nincs tűzhely, mosógép, de a gyerekek mellett szükségük lenne rá... Nem csuktuk be a szemünket, de a többség idős vagy rokkantnyugdíjas volt, akiknek kicsit segíteni tudtunk az általatok küldött adományokból.

Egy emberre átlagosan 73.947 Ft jutott, a keretet közel tízezer forinttal léptük túl a felhasználások során. 25 esetben biztosítottunk tűzifát, műszaki cikket, kályhát, bútort tíz esetben rendeltünk, illetve öt személynél elmaradt számlatartozásokat egyenlítettünk ki. Két esestben orvosi beavatkozáshoz, gyógyszer számlához járultunk hozzá, egy esetben nagyobb tartós élelmiszer csomagot küldtünk online futárral, illetve egy bácsi számára kifizettünk két havi munkásszállói díjat.

Amikor belevágtunk, nem hittük, hogy ez ennyire nehéz terep, nem is a mi terepünk, de becsülettel végigvittük. Köszönjük a támogatásotokat, illetve a támogatott néniknek és bácsiknak kívánunk kitartást, jó egészséget és könnyebb 2019-et.

img_5494.JPG

Több, mint fél millió forint támogatás a Vizslafotózástól

vizslafotozas_rm2a8068_fb.jpg

A legnagyobb adomány, 150.000 Ft, ezért a képért érkezett. Köszönjük!

A Vizslafotózás - Göblyös Péter és Andi - azzal leptek meg minket, hogy már gazdis és még gazdikereső védenceinkről csodálatos képeket készítettek olyan helyszíneken, amelyek valamilyen módon az adott kutyához voltak köthetőek. Az elkészült képeket az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban állítottuk ki, a megnyitón Láng Balázs színművész mondott a meglepően nagy létszámú érdeklődő előtt nyitóbeszédet.

A kiállítást követően a képeket el lehetett vinni - adományért cserében, illetve lehetett rendelni vászonképeket is. Szerencsére sokan gondolták úgy, hogy szeretnének egy-egy eszkis kutyát az otthonukban, irodájukban tudni, a képekből összesen 766.040 Ft érkezett. Ez hatalmas összeg, és nagyon jókor jött: így nem kellett tartozásban maradnunk az állatorvosainknál.

Ebből az összegből rendeztük az alábbi számlákat:

- Pozsonyi Kisállat Rendelő - júniusi költség - 117.500 Ft

orvosi_03.jpg

- Ózd, gyepmesteri telepi kutyák chipezése, oltása - 48.000 Ft

orvosi_01.jpg

- Dian Tamás - májusi költség - 448.150 Ft

orvosi_02.jpg

- Felicavet - májusi költség - 53.240 Ft

orvosi_04.jpg

Még maradt 99.150 Ft, ebből is állatorvosi tételeket rendezünk majd, és ide is feltesszük az érintett, elszámolásba bevont számlát.

Azokat a képeket, amelyeket nem kért senki, oktatási és egyéb non-profit intézményeknek juttattuk el - jelentkezés alapján. Azt gondoljuk, hogy mindegyik kép métó gazdájára lelt, és még sokáig szerez majd örömet. A képek esetében elmondható: végre otthon, mindegyik. Köszönjük!

Kerekesszékből felállni nem kis csoda, de most kellene még egy

fedelnelkulkati.jpgZára Péterné, Kati élete nem egy tündérmese. Hat éves koráig a nagymamája nevelte, de utána intézetbe került. A férjével fiatalon ismerekdett meg, egy kórházban, ahol vakbélműtéten volt. A férfi ott dolgozott betegszállítóként. 38 évig éltek együtt. Kati mozigépészként dolgozott évekig, de egy baleset során kerekesszékbe került. Erős akaratának köszönhetően tíz év után újra lábra állt. Munkát már nem talált sehol, így rokkant nyugdíjából és férje jövedelméből igyekeztek életben maradni. Lányuk 25 éves korában meghalt, a férj nem tudta feldolgozni a tragédiát, italba fojtotta a bánatát. A lakás bérleti díjat viszont emellett az életmód mellett már nem lehetett előteremteni. Az utcára kerültek. A férje meghalt, Kati pedig igyekezett minél gyorsabban összeszedni magát. Barátnőjével és nevelt lányával, valamint Lucky kutyával bérelnek egy lakást Pestszentlőrincen. Csak így hárman tudják előteremteni a szükséges dolgokat, fizetni a rezsit. Abban viszont mindig van egy kis elmaradás. A Deményista Mentor Klub által gyűjtött pénzből ebben fogunk nekik segíteni: számlákat fogunk befizetni helyettük.

Kati a balesete óta rengeteg műtéten esett keresztül, legutóbbi gerincműtétje 2018 tavaszán volt, még mindig rehabilitáció alatt áll. Rokkant nyugdíját a Fedél Nélkül utcalap terjesztésével egészíti ki, ebből azonban a műtét miatt hónapokra kiesett. A rokkant nyugdíja 46.130 Ft egy hónapban.

Amire Katinak szüksége lenne:

- ágynemű huzat,

- lepedő,

- takaró,

- törölköző,

- tartós élelmiszerek, konzervek,

- tányérok,

- evőeszközök,

- serpenyő,

- porszívó,

- a kutyának eledel, bolhairtó, féreghajtó.

Ha valaki segítene, Kati címét az eszkulap2016@gmail.com e-mail címen tudjátok kikérni. Reméljük, hogy még lesznek páran, akik könnyebbé tudják tenni az életét. Köszönjük!

Erzsi néni és kiskutyája egyre nehezebben élnek meg

A Deményista Mentor Klub gyűjtéséből rászoruló idős embereket támogatunk. Erzsi néni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében él, nyugdíjas. Sajnos a körülményei napról napra egyre rosszabbak, a nyugdíjából a megélhetését sem tudja biztosítani mostanra. Rendkívüli módon elkeseredett, hiszen nem szórta soha a pénzt, most sem teszi. A dementori pénzből egy mosógépet fog kapni, de reménykedünk abban, hogy tartós élelmiszer is érkezhet hozzá rajtatok keresztül. A címét az eszkulap2016@gmail.com e-mail címen tudjátok kikérni.

Ismerjétek meg a történetét:

"70 éves egyedül élő, mozgáskorlátozott vagyok. havi 60 220 Ft a nyugdíjam.
Többféle betegségeim vannak.. .pld: magas vérnyomás, agysorvadás,szív, koleszterin gondok, mozgásszervi megbetegedések, stb...
Kertes házban élek a kiskutyámmal. Az évek során az életkörülményeim egyre rosszabbodnak, semmit sem tudok megjavíttatni,kicserélni.
Ebből a nyugdíjból nem biztosított a mindennapi megélhetésem sem. nagyon nehéz napokat élek. Súlyosbítja még a téli tüzelő megoldása is. sokat nélkülözök, pedig nem költök olyan dologra, ami nem fontos a napi megélhetéshez.Meleg takaró, téli ruhaneműben is hiányt szenvedek. Nem járok el sehová sem, a szórakozásaim ..tv, számítógép, hangszer. Sajnos ezek is már állandó javításra szorulnak, amiket nehezen tudok már kifizetni. Tönkrement a mosógépem is és egyre veszélyesebb már, de használni kell, mert a tiszta ruhára szükség van. Fűnyíró, kisebb kéziszerszámok, stb. Tartós élelmiszer.
Talán nem is írnám tovább, mert egyre jobban elkeserít a szomorú, kiszolgáltatott helyzetem."erzsebet.jpg

 

 

 

Állatszerető Terike és férje segítséget kérnek

"Ketten élünk egy régi öreg parasztházban Én és a férjem.

Van még 4 mentett kutyánk is, őket is bemutatom.
Mind ketten betegek, leszázalékoltak vagyunk. A kettőnk jövedelme 120 ezer ft. ebből fizetjük a rezsit, gyógyszereket, élelmet és minden kiadást. Amit minden hónapba kötelezően ki kell fizetni rezsi és gyógyszer költség az 70 ezer ft. ami marad, abból élünk. 
A kutyákkal Bárfozunk. Egy éve álltunk át a nyersezésre, mert tápallergiás lett az egyik kutymák. Akkor nagyon sok segítséget kaptunk, mert első volt  a fagyasztók beszerzése. Szinte napok alatt sikerült egy szép összefogással.
De azért így is nehezen élünk. Egy hirtelen jött kutyabetegség és az azzal járó kiadás, nagyon tud borítani. Napi gond az élelem, egy normális kályha, ami elég nagy, hogy 3 helységet befűtsön, és még főzni is lehessen rajta télen, mert nálunk csak villany van. Ettől jobban mi sem robbanhatunk le. Itt a kutyasereg a minden, értük van értelme a mi életünknek is.
Kérték, hogy írjam meg önöknek, hogy mire van szükségünk. Hát sok mindenre, de a tél a legfélelmetesebb ellenség, így csak ezt írom, hiszen nyilván mások is vannak akik szegények.
Kutyáink: Jelenleg 4- 4 lábú van. 5 en voltak, de Szotyikámat legyőzte 2 napja a betegsége.
Csoki: ő egy nagy kb 35kg fekete kutya, idős már (12), de inkább egy nagy macska, mint kutya.

Pongó: Ő a putnoki roma-sorról mentett fekete kis pincser féle keverék. Betegen 6kg val érkezett, ma 13 kg ördögfióka. 2 éves lehet

Lara: Ő is egy Miskolc környéki falúból lett kimentve lövedékkel a hasában. Pumi szerű kislány, loboncos fekete szőre van. 2 éves lehet

Brusz: Ő egy kis galád foxi. A lányomtól vettem el, mert nem bánt vele megfelelően. Nem engedtem, hogy ki tudja hol végezze. Beteg volt és depis. Ő pár hónapos. Ma már ő is rendbe van, csak az ivartalanítás vár rá. A többiek, már túl vannak rajta."

 

A Deményista Mentor Klub adományaiból kályhát fogunk vásárolni Terike számára, de tartós élelmiszert örömmel fogadnának, illetve ezt-azt a kutyák számára is. Ha küldenétek bármit, a címüket az eszkulap2016@gmail.com e-mail címen kérhetitek el.terez_demeny.jpg

Aki fázik, az a bútorát is elégeti a túlélésért

sarajanos.jpegSára és János története a szegénység lenyomata, ha úgy tetszik, szinte általános is azoknál az embereknél, akik bármilyen okból rokkanttá lettek nyilvánítva. Sára közel negyed százada rokkant, számos betegségben szenved. Lábszárfekélye volt, MRSA-t (antibiotikum rezisztens bakteriális fertőzés) kapott a kórházban, az egyik keze részlegesen lebénult, műtötték is, néhány ujja nem mozog. Emellett pánikbeteg, depressziós, asztmás és a szíve sincs rendben. Rengeteg gyógyszert kellene szednie, de a nagyrészüket kiváltani sem tudja. A számlák befizetése előbbre való.

Sára férje, János közmunkás, más munkát nem talál a környéken, Borsodban a lehetőségek korlátozottak.

Lehetőségeikhez mérten élnek Újsolton, a gyermekeikre nem számíthatnak, nem is tartják a kapcsolatot.

A téli hidegekben a maradék bútoraikat is eltüzelték, tüzifájuk nem volt, pedig ez kellene a főzéshez is. A Deményista Mentor Klub adományaiból tüzifát fogunk számukra rendelni, az legalább kitart egy darabig, és biztonságot ad a hidegebb idők közeledtére.

Ezen kívül szükségük lenne két darab nagyobb szőnyegre - mindkét  helyiség 7/6 méteres. Bútorokra, főleg szekrényre, mert az nincs jelenleg, de a szállítást nem tudják megoldani. Jó állapotú papucsokat, cipőket is szívesen fogadnának, a férfi méret 43-mas, a női 38-as. A tartós élelmiszerek, tisztító és tisztálkodó szerek, immunerősítők, vitaminok szintén nagy örömet jelentenének.

Ha segítenétek, Sára és János elérhetőségét az eszkulap2016@gmail.com e-mail címen tudjátok kikérni. Köszönjük!

Végre otthon

vizslafotozas_rm2a9874_fb.jpgVannak szerencsés kutyák, akik jó helyen születnek, felelős családokba kerülnek, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Sajnos ők vannak kevesebben. A többség nem ilyen szerencsés, ezért van nagy szükség az állatvédőkre.

Rossz helyre születni egyáltalán nem nehéz, hiszen rengeteg az ivaros kutya, az ivartalanítás általánossá válásáig még rengeteg idő fog eltelni. A megszülető almok egy része nem is éri meg az egy hónapos kort, de akik igen, azok sincsenek biztonságban ezeken a helyeken. A fertőzésveszély mellett ki vannak téve az éhezésnek, a zord körülményeknek és sokszor az emberi bántalmazásnak is.

vizslafotozas_rm2a9726_fb.jpgUgyanez a helyzet a felnőtt kutyák esetében is, de itt már sokkal változatosabbak az okok, ami miatt egy kutya bajba kerülhet. Az elszökés az csak egy eset, a kertben tartott kutyákra jellemző kötődési hiányosságok nem sokat segítenek a kerítésen belül tartásban. A valamilyen galibát okozó vagy egyszerűen csak megunt állatokat sokszor a saját gazdájuk teszi ki, hagyja el, még ha ez hivatalosan az Állatvédelmi Törvény előírásaiba is ütközik, chip hiányában a kutya nem köthető a gazdához, illetve a szándékos elhagyás is nehezen bizonyítható. Sok esetben az idős rokon halála az örökösök számára nem jelentik azt, hogy a hátrahagyott állattal nekik valami feladatuk lenne, jobb esetben gazdát keresnek neki, rosszabb esetben leadják egy gyepmesteri telepre vagy kihajítják. A gyepmesteri telepek folyamatosan tele vannak az utcán kóborlókkal, a leadottakkal, a magukra hagyottakkal, a feleslegesekkel, a hatóság által elkoboztatottakkal. Az országban még mindig rengeteg helyen altatnak, nem is feltétlenül helyhiány miatt, hanem azonnal is akár, de legkésőbb a kötelező karantén végén. A menhelyek bőven erejükön és kapacitásukon felül üzemelnek, a vidékiek örökbeadás hányában fuldokolnak a rengeteg kutyától. Ebben a környezetben létezik az Eszkuláp Egyesület, ebbe a környezetben igyekszik helytállni, menteni, esélyt adni.

vizslafotozas_rm2a8822_fb.jpgVédenceink eltérő előélet után, különböző körülmények közül kerülnek hozzánk. Többségük nálunk tanul meg kötődni, itt éli meg, hogy milyen érzés melegben és biztonságban álomra hajtani a fejét, hogy mennyire jó dolog a rendszeres, minőségi élelem. Emberek veszik őket körül addig is, amíg nem talál rájuk a végleges gazdi: egyesületi tagok és önkéntesek gondoskodnak arról, hogy megtanuljanak pórázon sétálni, megismerjék az autózást, részt vegyenek rendezvényeken és mindeközben sok-sok pozitív megerősítésben, szeretetben legyen részük. A rossz körülmények közül, altatás elől beeső, riadt és rossz állapotú kutyák kivirágoznak, az odaadás megszépíti őket, és így talán a gazdijelöltek számára is biztonságosabb örökbefogadási potenciált jelentenek. Nálunk tudják, hogy mit vesznek maguk mellé, hiszen a lehetőségekhez mérten ismerjük a védenceinket, nem csak tartjuk őket.

Aztán a gazdisodás egy újabb állapot. Meggyőződésünk, hogy a kutyák pontosan tudják, hogy onnan már nem mennek sehová, hogy az már végleges. Magabiztosak, ragyogó tekintetűek és... Egy kicsit talán olyanok is, mint a gazdáik. Előbb-utóbb minden kutya és gazda hasonlítani kezd egymásra, legalább apró dolgokban.

vizslafotozas_rm2a8068_fb.jpgMivel a mentett kutyáink is elég eltérőek küllemben, jellemben és életkorban is, így az örökbefogadóinkról is elmondhatjuk ugyanezt. Mindig a kutyához leginkább illő családot keressük, mind a jelentkező családhoz leginkább passzoló kutyát vagy kutyákat ajánljuk. Hiába szeretne valaki egy aktív kutyát, ha egyébként alig van ideje a lakáson kívüli programokra, de hiába tetszik neki valamelyik nyugodt veterán, ha hosszú kirándulásokat tervezne a kutyájával.

A Vizslafotózás és Göblyös Péter fotós nem kevesebbre vállalkozott, mint megmutatni a még gazdikereső és a már otthonra lelt védenceinket úgy, ahogy még senki sem láthatta őket. A fényképezés művészi eszközével nyitja meg a szépet, majd hajlítja a gazdisság "mégszebbjébe", hogy a külső szemlélő számára is egyértelművé váljon a változás, a gazdis lét hatása. A "végre otthon" tekintet és ragaszkodás, amely nem szabad, hogy csak az eredendően is szerencsés kutyák sajátja legyen. Legyen minden gazdikereső végre otthon.

A Vizslafotózás jótékonysági kiállítása 2018. május 3-án 19 órakor nyílik meg az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban. A kiállítást Láng Balázs színész nyitja meg. A képeket két hétig lehet majd megtekinteni.

A kiállítást követően a fotók megvásárolhatóak lesznek minimum 15.000 Ft adományért. Mi nagyon örülnénk, ha egy-egy eszkulápos védenc mosolygna rátok a nappalitok faláról, a munkahelyeteken, esetleg egy-egy szállodai szobában, romkocsmában, egyéb szolgáltató létesítményben. A képek után befolyó teljes bevétel az Eszkuláp Egyesület állatvédő tevékenységét támogatja.

84 éves Magdi néninek minden vágya egy háromkerekű...

magdi_neni.jpgErdősné, Magdi néni 84 éves, már nehezen mozog, így csak a legszükésebb esetben tud bemenni a faluba. Pilisen él, a falu külső peremén, még betonút sincs arrafelé. Ezért is szeretne nagyon egy háromkerekű, elektromos biciklit, mert akkor könnyebben bejutna a boltba, illetve orvoshoz. Magas a vérnyomása, cukros és a szívével is gondok vannak, rendszeresen mennie kellene, de ahogy jönnek a melegek, ezt egyre nehezebben oldja meg.

Magdi néni valaha Budapesten élt, aktív korában pénzügyi előadó volt a Nemzeti Banknál, majd a Csemege Vállalatnál, onnan ment nyugdíjba. Férjétől évtizedekkel ezelőtt elvált, ez jelentősen megnehezítette az anyagi helyzetét. Egy pici, komfort nélküli házba tudott csak leköltözni Pilisre, hosszú évek alatt sikerült lakhatóvá tenni. A mai napig van rajta tennivaló...

12 éve a fia nagy beteg lett, a rák három hónap alatt elvitte. Halála után Magdi néni teljesen magába roskadt, napjai azóta is magányosan telnek, most is a szomszédok kértek számára segítséget. Magdi néni az idejét kutyáival és a kertje gondozásával tölti.

motor.jpgA Deményista Mentor Klub adományaiból tüzifát várásolunk, annak is bőven lesz helye, mert a házikóba nincs bevezetve a gáz, mindenhez szükség van a fára, a gyógyszerek mellett pedig nagy terhet jelent a beszerzése.

Magdi néni köszönettel fogadna hozzájárulásokat a háromkerekű motorhoz, bár tudja, hogy nagyon sok pénz, de hátha összegyűlik. Emellett némi tartós élelmiszernek is mindig van helye, bár szerényen él, nagy vágyai nincsenek.

Magdi néni koordinátorának az elérhetőségét az eszkulap2016@gmail.com e-mail címen tudjátok kikérni.

 

 

 

A kutyája megsérült, így most neki nincs mivel fűtenie

Kalmár Sándorné, Magdi néni hivatalosan budapesti lakos, de mivel nyugdíjas, a gyermekeinek meg nem tudtak úgy munkát találni, hogy nem fővárosi a címük, így ők felköltöztek, Magdi néni pedig leköltözött a Fejér megyei Mányba, ahol az Eszkuláp Egyesület menedéke is megtalálható. Ez a helyzet viszont azt is eredményezte, hogy a mányi önkormányzattól nem jogosult semmiféle támogatásra, a budapesti meg tüzifát például biztosan nem fog kiutalni. Ebben szenved a legnagyobb hiányt, de ezt a Deményista Mentor Klub által gyűjtött adományokból pótoljuk, reményeink szerint rövid határidővel.
Magdi nénit igazából még az ág is húzza. Amikor Mányba költözött, szerette volna a családi házat felújíttatni, meg is állapodott egy vállalkozóval, akiről kiderült, hogy nem is az. Ellopta az összes pénzét és ékszerét, és bár a feljelentés is megtörtént, bizonyíték hiányában az ügy nem oldódott meg. Gyakorlatilag így Magdi néni számára nem maradt semmi tartalék, napról napra él. A vezetékei elfagytak a télen, jelenleg nincs víz a házában, a bojlere szintén szétfagyott, ahogy a fatüzelésű kazán sem bírta. Ugyan gyűjtött fára a nyugdíjából, de Suzy kutyáját megtámadta egy másik kutya, és az állatorvosi költségekre ment el a nehezen összeszedett összeg... Merthogy a kutya számára a minden, úgy él vele, mintha a gyermeke lenne.
Pár helyi vitt neki  néhány napra elegendő tüzifát, illetve adnak neki egy öntöttvas kályhát is. Ételt napi szinten igyekeznek számára juttatni, illetve kiváltották a gyógyszereit is. Főzési lehetősége nem nagyon van, ezt figyelembe kell venni az adományok összeállításánál.
A kívánságlista, ezeknek örülne nagyon:
- Milgamma a kutya számára, mert ezt most folyamatosan szednie kell,
- kutyatáp, kutyakonzerv,
- bolha- és kullancs irtó szer Suzy számára,
- tartós élelmiszer, ami nem igényel főzést - szárazkolbász, zsír, tartós kenyér, konzervek,
- C-vitamin, Béres-csepp.
Magdi néni koordinátorának az elérhetőségét az eszkulap2016@gmail.com e-mail címen keresztül tudjátok elkérni. Reméljük, hogy egy-egy csomag összeállításával még segítetek neki. Köszönjük!
manyi_neni_1.jpg
süti beállítások módosítása