Eszkuláp Egyesület: történéseink

Eszkuláp Egyesület: történéseink

Végre otthon

2018. április 24. - ertetlenno

vizslafotozas_rm2a9874_fb.jpgVannak szerencsés kutyák, akik jó helyen születnek, felelős családokba kerülnek, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Sajnos ők vannak kevesebben. A többség nem ilyen szerencsés, ezért van nagy szükség az állatvédőkre.

Rossz helyre születni egyáltalán nem nehéz, hiszen rengeteg az ivaros kutya, az ivartalanítás általánossá válásáig még rengeteg idő fog eltelni. A megszülető almok egy része nem is éri meg az egy hónapos kort, de akik igen, azok sincsenek biztonságban ezeken a helyeken. A fertőzésveszély mellett ki vannak téve az éhezésnek, a zord körülményeknek és sokszor az emberi bántalmazásnak is.

vizslafotozas_rm2a9726_fb.jpgUgyanez a helyzet a felnőtt kutyák esetében is, de itt már sokkal változatosabbak az okok, ami miatt egy kutya bajba kerülhet. Az elszökés az csak egy eset, a kertben tartott kutyákra jellemző kötődési hiányosságok nem sokat segítenek a kerítésen belül tartásban. A valamilyen galibát okozó vagy egyszerűen csak megunt állatokat sokszor a saját gazdájuk teszi ki, hagyja el, még ha ez hivatalosan az Állatvédelmi Törvény előírásaiba is ütközik, chip hiányában a kutya nem köthető a gazdához, illetve a szándékos elhagyás is nehezen bizonyítható. Sok esetben az idős rokon halála az örökösök számára nem jelentik azt, hogy a hátrahagyott állattal nekik valami feladatuk lenne, jobb esetben gazdát keresnek neki, rosszabb esetben leadják egy gyepmesteri telepre vagy kihajítják. A gyepmesteri telepek folyamatosan tele vannak az utcán kóborlókkal, a leadottakkal, a magukra hagyottakkal, a feleslegesekkel, a hatóság által elkoboztatottakkal. Az országban még mindig rengeteg helyen altatnak, nem is feltétlenül helyhiány miatt, hanem azonnal is akár, de legkésőbb a kötelező karantén végén. A menhelyek bőven erejükön és kapacitásukon felül üzemelnek, a vidékiek örökbeadás hányában fuldokolnak a rengeteg kutyától. Ebben a környezetben létezik az Eszkuláp Egyesület, ebbe a környezetben igyekszik helytállni, menteni, esélyt adni.

vizslafotozas_rm2a8822_fb.jpgVédenceink eltérő előélet után, különböző körülmények közül kerülnek hozzánk. Többségük nálunk tanul meg kötődni, itt éli meg, hogy milyen érzés melegben és biztonságban álomra hajtani a fejét, hogy mennyire jó dolog a rendszeres, minőségi élelem. Emberek veszik őket körül addig is, amíg nem talál rájuk a végleges gazdi: egyesületi tagok és önkéntesek gondoskodnak arról, hogy megtanuljanak pórázon sétálni, megismerjék az autózást, részt vegyenek rendezvényeken és mindeközben sok-sok pozitív megerősítésben, szeretetben legyen részük. A rossz körülmények közül, altatás elől beeső, riadt és rossz állapotú kutyák kivirágoznak, az odaadás megszépíti őket, és így talán a gazdijelöltek számára is biztonságosabb örökbefogadási potenciált jelentenek. Nálunk tudják, hogy mit vesznek maguk mellé, hiszen a lehetőségekhez mérten ismerjük a védenceinket, nem csak tartjuk őket.

Aztán a gazdisodás egy újabb állapot. Meggyőződésünk, hogy a kutyák pontosan tudják, hogy onnan már nem mennek sehová, hogy az már végleges. Magabiztosak, ragyogó tekintetűek és... Egy kicsit talán olyanok is, mint a gazdáik. Előbb-utóbb minden kutya és gazda hasonlítani kezd egymásra, legalább apró dolgokban.

vizslafotozas_rm2a8068_fb.jpgMivel a mentett kutyáink is elég eltérőek küllemben, jellemben és életkorban is, így az örökbefogadóinkról is elmondhatjuk ugyanezt. Mindig a kutyához leginkább illő családot keressük, mind a jelentkező családhoz leginkább passzoló kutyát vagy kutyákat ajánljuk. Hiába szeretne valaki egy aktív kutyát, ha egyébként alig van ideje a lakáson kívüli programokra, de hiába tetszik neki valamelyik nyugodt veterán, ha hosszú kirándulásokat tervezne a kutyájával.

A Vizslafotózás és Göblyös Péter fotós nem kevesebbre vállalkozott, mint megmutatni a még gazdikereső és a már otthonra lelt védenceinket úgy, ahogy még senki sem láthatta őket. A fényképezés művészi eszközével nyitja meg a szépet, majd hajlítja a gazdisság "mégszebbjébe", hogy a külső szemlélő számára is egyértelművé váljon a változás, a gazdis lét hatása. A "végre otthon" tekintet és ragaszkodás, amely nem szabad, hogy csak az eredendően is szerencsés kutyák sajátja legyen. Legyen minden gazdikereső végre otthon.

A Vizslafotózás jótékonysági kiállítása 2018. május 3-án 19 órakor nyílik meg az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban. A kiállítást Láng Balázs színész nyitja meg. A képeket két hétig lehet majd megtekinteni.

A kiállítást követően a fotók megvásárolhatóak lesznek minimum 15.000 Ft adományért. Mi nagyon örülnénk, ha egy-egy eszkulápos védenc mosolygna rátok a nappalitok faláról, a munkahelyeteken, esetleg egy-egy szállodai szobában, romkocsmában, egyéb szolgáltató létesítményben. A képek után befolyó teljes bevétel az Eszkuláp Egyesület állatvédő tevékenységét támogatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkulap.blog.hu/api/trackback/id/tr9013867972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása