Eszkuláp Egyesület: történéseink

Eszkuláp Egyesület: történéseink

Lángragyúlt állatvédelem

2017. február 06. - ertetlenno

A héten nagy tragédia történt az egyik állatvédő menhelyen, az Ebsegélynél. Az egyik épületük, egy régi istálló kigyulladt, és sajnos teljesen le is égett. A tűzben több kutya odaveszett, illetve megsemmisült több havi táp és konzerv ellátmányuk. Hatalmas összefogás indult a megsegítésükre, sokan - civilek és szervezetek egyaránt - utaltak pénzt, vagy juttattak el a helyszínre tárgyi adományt. A tragédia okait még vizsgálják. Az biztos, hogy egy ilyen történés feldolgozhatatlan, örökre nyomot hagy még akkor is, ha a továbblépés nem lehet kérdés. Szilvit és Ferit régóta ismerjük, több mentés során dolgoztunk velük együtt, így egy kisebb adománycsomagot mi is eljuttattunk a helyszínre, de minket másként is érintett a tűzeset: két kutyánk ugyanis ott került átmeneti elhelyezésre. Pamut és Miskolci Dani. Ők szerencsére nem az istállóban éltek, mindketten megvannak, viszont nem akartuk, hogy az újraszervezésben még róluk is gondoskodni kelljen, így kicsit átrendeztük a menedék lakóit, és a két érintett kutya átköltözött Mányba.

dani_uj.jpgMiskolci Dani egy 6 éves, tündérien kedves tacskó keverék kan, akinek a lakásban élés szabályait még tanulnia kell, de szobatisztaságra törekszik. Egyelőre még mindenhová felmegy, de ez is javulni fog. Más kutyákkal jól kijön. Benti tartással keresi végleges gazdáját, de már egy ideiglenes befogadónak is nagyon örülne. Addig is örömmel fogadja a menedékben a sétáltatókat.

pamut_uj.jpgPamut egy 3-4 év körüli kuvasz (keverék) szuka. Félénk, talán emiatt bizalmatlannak is tűnő, de kedves, megfelelni akaró, szomorkás kutya. A hirtelen rászakadt kényelem - meleg házikó, saját hely, napi többszöri étkezés - meghozta a kedvét a tüzeléshez, így most különösen figyelnünk kell rá. Ő a szívférgessége miatt nem került még ivartalanításra, de reméljük, hogy hamarosan negatív tesztet produkál majd.

Többen kérdeztétek a tűzesettel kapcsolatban, így leírjuk: a menedékben van porral oltó, de szeretnénk még beszerezni egy nagyobb méretűt is, illetve van biztosításunk, ha valami káresemény következne be. De ne történjen ilyen soha. Senkivel.

A hetünk a tűz árnyékában telt, az ember sok mindent átgondol egy-egy ilyen eset kapcsán, de az élet nálunk sem állt meg. Szerencsére több gazdisodásról is hírt adhatunk.

belli.jpgBelli, a veterán amstaff szuka Ausztriában gazdisodott. Az első éjszaka után örökbefogadó családja nagyon megijedt, sokkal betegebbnek tűnt Belli, mint amilyennek gondolták, és jelezték, hogy szeretnék őt visszaadni. Aztán teltek a napok, és Belli kipihente az utazás fáradalmait, a köhögése is enyhült, és közben belopta magát a család szívébe. Marad.

heja.jpgHéja egy lánc végéről került hozzánk, előző helyén megritkította a tyúkállományt. Hihetetlen, oldalt tűzött füleivel hamar sok rajongót szerzett, így annyira talán nem is nagy meglepetés, hogy a héten elköltözött tőlünk, végleges otthonra lelt.

gazdis_bibic.jpgBíbicnél volt korábban egy megkezdett egyeztetésünk, de az érdeklődő aztán nem jelentkezett. Most viszont igen, kiderült, hogy egészségügyi okból nem tudott korábban kilátogatni hozzánk, viszont most megtette. Bíbic azonnal elrabolta a szívét, úgyhogy innentől együtt folytatják. Az első napok tanulsága szerint Bíbic még kicsit nehezen érti meg, hogy nem mehet fel a kanapéra, de már nagyon élvezi a gazdival való együtt töltött időt.

agyag.jpgA legnagyobb mínuszok idején igent mondtunk egy német vizsla keverék alomra, az Akasztói családra. A kölykök szépen megerősödtek, mostanra már megkezdhették a kiköltözésüket is. Ketten a múlt héten gazdira találtak, ezen a héten Agyag csatlakozott a gazdisok táborához.

ablak_idi.jpgAz alom anyukája, Ablak is elhagyta panziós helyét, és ideiglenes befogadóhoz cuccolt, ahol szépen ismerkedik a különböző burkolatokkal és a lakásban élés szabályaival. Ablak egy nagyon jó idegrendszerű, kedves és játékos kutyalány, aki egy szerető, aktívabb életet élő gazdát keres.

zizeg_1.jpgZizeg régóta vár gazdára, de a héten végre egy arra érdemes család látogatta őt a saját kutyájával, aki egy rhodesiai ridgeback szuka. Zizeg és ő jól kijöttek egymással, így még egy látogatás, és Zizegünk kirepül a gondozásunkból. Ez talán a legjobban ideiglenes befogadóját, Nikit fogja megviselni, aki viszont ezután is össze tud majd futni vele időről időre, de tény, hogy neki köszönhetően lett Zizeg ilyen kiegyensúlyozott, lakáshoz szokott, szerethető kutya, amilyen most. Köszönjük!

gombi.jpgNincs olyan hét, amikor ne lennének tervezett és nem tervezett állatorvosi köreink. A héten Gömbi, a láncról mentett, idős tacskó keverék kan esett át az ivartalanításon. Szerencsére előtte a szívféreg tesztje negatív lett. Tudjuk, hogy egy gömbölyű, a korban jócskán benne lévő, láncos előéletű kutya nem tűnik túl vonzónak, de Gömbi iszonyatosan jóarc, nagyon szeretne egy vidám család tagja lenni élete utolsó idejében, ha már az elsőben nem egy szerető otthonban kellett élnie.

kasz_bubu.jpgKasza Bubunak leketyegett a Doxycyclin kúrája, ezt pedig mindig szívféreg-teszt ismétlés követi, ami ezalkalommal szerencsére negatív lett, úgyhogy végre maga mögött hagyhatja ezt a gondot, és áteshet az ivartalanításon, ami az örökbeadásához is szükséges, de a habitusának is jót fog tenni. Védenceink esetében mi az ún. lassú módszerrel haladunk a szívférgek irtásában, mert ez terheli meg a legkevésbé a kutyát, illetve állatvédelmi szervezetként nagyjából ez az egyetlen valóban finanszírozható megoldás is. Ez a módszer nem áll másból, mint folyamatos Scalibor nyakörv viselésből a továbbfertőzés esélyének minimalizálására, 30 naponkénti Advocate cseppből, ami nem csak távoltartja a terjesztőket, de irtja is a féreglárvákat a vérből, így megakadályozza az újabb felnőtt egyedek kialakulását, illetve 2-3 havonkénti Doxycyclin kúrából, mivel ez az antibiotikum kiirtja azokat a baktériumokat, amelyekkel a kifejlett férgek táplálkoznak.

mamka.jpgMamkát nem terveztük orvoshoz vinni, de nem kakilt, így nem volt más lehetőség. Készült egy vérkép, illetve egy ultrahang is, gyakorlatilag minden szerve megviselt, tropa, így speciális tápot kellene ennie, ami az emésztését segíti. A röntgen alapján a daganatai nem képeztek áttétet, a köhögését valami más okozza. Mamkával a menedékben lehet megismerkedni, de nem egy agilis darab, inkább olyan csendesebben elszöszögő matróna.

berenyi_rozi_1.jpgHivatalosan a létszámunk 20-25 körülire csökkentésén dolgozunk, hogy tartósan működtethető rendszert sikerüljön kialakítanunk, de vannak olyan esetek, amikor nehéz lenne nemet mondani, különösen, hogy mások már megtették előttünk. Berényi Rozi esete ilyen volt. A kiskutya hányódott ide-oda, de érdemi megoldás nem akadt számára. A héten a gondozásunkba került, átesett a szükséges műtéten, de sajnos az is kiderült, hogy szívférges, így a kezelését megkezdhettük. Napról napra egyre oldottabb, reméljük, hogy lesz majd valaki, aki beleszeret a kedves kis pofijába, és örökbefogadja őt.

dementor_500.jpgJanuár hónapban mi voltunk a Deményista Mentor Klub támogatott szervezete, de már a 4. héten sikerütl elérnünk az 500.000 Ft-nyi összegyűjtött adományt, ami hatalmas dolog, és egyben egy nagyon pozitív visszajelzés is arról, hogy amit októberben elkezdtünk - vagyis egy másik szempontból nézve folytattunk, az igenis, hogy szükséges, és van helyünk az állatvédő szervezetek között. Köszönjük!

vizslafotozas_est.jpg2017. február 15-ét írjátok be a naptáratokba, mert aznap este a Vizslafotózás meghívásából és műtermében, Demény, a kötsög gazdájával, Magos Judittal együtt előadást tartunk az Ideiglenes befogadás témakörében. Érdekes és informatív lesz, gyertek! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkulap.blog.hu/api/trackback/id/tr4712179744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása