Eszkuláp Egyesület: történéseink

Eszkuláp Egyesület: történéseink

Háború elől menekült egy jobb élet reményében Etus néni

2017. december 21. - ertetlenno

gereetel02.pngEtus néni és családja 1992 augusztusában érkezett Magyarországra az akkori Jugoszláviából. Háború volt, férjével és kislányával nem nagyon maradt más választása. Felnőtt gyermekei Szabadkán és környékén maradtak, nekik akkorra már saját családjuk volt, nem akartak elköltözni. Azóta sajnos a kapcsolat is nagyon gyenge, segíteni pedig nem is tudnának Etus néninek.

csikeria.pngCsikéria neve biztosan nem cseng ismerősen szinte senkinek, pedig Magyarországon van. Bács-Kiskun megye déli részén, egészen a szerb határ közelében. Csendes, a lehetőségektől eleve elzárt, hatszáz főt számláló község. Etus néni ott él.

Etus néni a háború előtt gondozónőként dolgozott, Magyarországon a kiskunhalasi baromfifeldolgozóban kapott munkát. Ott addig tudott tevékenykedni, amíg volt járat. Amikor azt megszüntették, a lehetőségek is megszűntek. Férjével alkalmi munkákat vállaltak, rengeteget dolgoztak a helyi szőlőkben. A nyugdíjas kor elérésekor méltányosságból sem vettem figyelembe semmit a külföldi éveiből, így a jövedelme minimális (havonta 15.000 Ft özvegyi nyugdíjat és 13.500 Ft járadékot kap). A férje öt éve meghalt, előtte is nagyon beteg volt. Azóta egyedül, magányosan él. A távolság és a beszűkült lehetőségek miatt az unokáit is leginkább fotókról látja.

Az egészsége nagyon megromlott. Szürkehályog műtétje volt az egyik szemén, a másikra is komoly műtét vár, de közben sajnos kiderült, hogy magas a vérnyomása és a cukra is kimozdult a normál tartományból. Amíg ezeket nem tudják beállítani, a műtétet is halasztani kell.

gereetel01.pngBár a helyzete kilátástalan, nem panaszkodik, nem is nagyon kér. Ez a legszívet szorítóbb ebben az egészben: van fedél a feje felett, ha egyszerűen is, de van mit ennie, és bár fázik, de arra való a ruha, hogy az ember felvegye... Ezek a gondolatok a mai kor emberének már idegenül hangzanak, mi mindent akarunk és azonnal, jó eséllyel több ételmaradékot dobunk ki ezért vagy azért, mint amennyiből ez az asszony az egész hónapját biztosítja...

Etus nénit a Deményista Mentor Klub által összegyűjtött adományokból tüzifával fogjuk támogatni. Így legalább a nagyon hideg napokon tud egy kis melegséget csinálni a házikójában.

Ezen kívül az alábbiaknak örülne:

- ha valaki elvinné őt az unokáit meglátogatni, majd vissza is fuvarozná őt, esetleg pár fotót készítene, azokat kinyomtatná, odaadná azokra a napokra, amikor nem lehet mellettük,

- tartós élelmiszer,

- csokoládé, szaloncukor, esetleg egy kis tea,

- tisztítószer,

- vérnyomásmérő,

- cukormérő tesztcsíkkal.

Mivel az ideje jelentős részében egyedül van, nem beszélget senkivel, így ha csomagot kapna, azt is kéri, de ezt amúgy mi is kérnénk, hogy pár kedves szó is legyen mellé, hogy ki az, aki küldte, miért őt választotta, hogy s mint élnek, mivel töltik a karácsonyt.

Ha valaki házi bejglit küldene, azt nagyon régen evett, de tudja: egyre drágábbak az alapanyagok, egyre kevesebb az idő, már nem nagyon sütnek az emberek ilyesmit.

Etus néni koordinátorának elérhetőségét az eszkulap2016@gmail.com e-mail címen tudjuk megadni, ha bárki szeretne adományt küldeni, vele tud egyeztetni.

A Deményista Mentor Klub decemberben az idős emberek támogatása mellett döntött. A pénzbeli adományokat decemberben fogadjuk, de a programba kerülő idős emberek bemutatása folyamatos, amíg a források tartanak, intézzük a segítséget is. Még nem késő beszállni.

Ha csak a nagyikat támogatnád, a megjegyzésből töröld a kutyákért részt. Ebben az esetben a teljes összeget az idős ember támogató programban vesszük figyelembe. Köszönjük!

Eszkuláp Egyesület
Magnet Bank
16200223-10054165
DEMENTOROK A NAGYIKÉRT / KUTYÁKÉRT
PayPal: eszkulap2016@gmail.com
IBAN: HU45 1620 0223 1005 4165
BIC: HBWEHUHB

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkulap.blog.hu/api/trackback/id/tr4813516183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Béking 2017.12.21. 22:30:30

Ha kimozdult a cukra, akkor a szaloncukrot, csokoládét inkább hanyagoljuk...

ertetlenno 2017.12.21. 22:46:41

@Béking: Teljesen jogos. Köszi a figyelmeztetést.

Csizmi 2017.12.26. 20:38:37

@Béking: Remélem, hogy nem gúnynak szántad...

Csizmi 2017.12.26. 20:41:37

Etus néni sütötte csikérián, a legfinomabb sütiket, de sajnos, mára már, nem engedi az egészségi állapota... :(
süti beállítások módosítása