Eszkuláp Egyesület: történéseink

Eszkuláp Egyesület: történéseink

Magdi néni füstben él, pedig nem is dohányzik...

2017. december 12. - ertetlenno

25323078_10214133295501380_530180493_n.jpgNehéz felkutatni azokat az idős embereket, akik szegénységben élnek, mert nem szívesen vállalják, hogy egy munkás élet végén segítségre szorulnának. Sokukról még a szociális hálózat sem tud, nem kérnek semmit, segélyt sem, tüzifát sem. Megoldják, ahogy mindig is megoldották. Az arcukat sem szívesen vállalják, bennük még ott van az a tartás, ami nem engedi, hogy gyengének látszódjanak. Ettől még nincsenek kevesen. Csak láthatatlanok.

Az Érden élő Kasskó Magdi néni is ellátja önmagát. 65 éves, kiskutyájávan és macskájával él egy apró, szigeteletlen, elöregedett házikóban. A ház külseje olyan, mint a gazdája: óvón takarja titkát, a benn nyilvánvalóvá váló nyomort. Kívülről egész pofás kis fészek, de a belseje katasztrófa. A bejárati ajtó egy könnyű kis semmi, nem is véd semmi ellen. Ez az egyik legfontosabb kérése, ezt igyekszünk egy műszaki felmérést követően biztosítani a dementori adományokból. Viszont kellene hozzáértő segítség, aki megnézi, hogy egyáltalán mi építhető be oda, illetve aki utána be is tudja szerelni. Kőműves talán. Ilyesmi.

25287312_10214128342177550_573287120_n.jpgMagdi néni nem beteges, ez a szerencséje. Gyógyszert nem szed, tulajdonképpen az egészsége miatt tud egyátalán talpon maradni.  Fával fűt, ezt saját kezűleg aprítja fel, de a kezeit már nagyon megviselte az aprítás. Nagyon örülne tüzifának, de segítségnek is, aki azt felvágja. A szobájában lévő kis sparhelt már nem az igazi, lyukak vannak rajta, ha valakinek van üzemképes, jobb állapotú, annak is jó helye lenne nála.  Különösen, ha lesz új bejárati ajtó, mert akkor nem szellőzik már ki úgy a füst.

25287059_10214128342057547_1020051989_n.jpgKis nyugdíja éppen elég a megélhetéshez. Nagyon szűkösen, mindenféle luxustól mentesen. Neki teljesen mást jelent ez a szó is, mint nekünk, szerencsésebbeknek. A férje 5 éve hunyt el, azóta egyedül él. Fürdőszobája nincs, WC az udvaron található. A ház elektromos hálózata nagyon régi, nem is működik mindenhol. A konyha beázik. Mosógépe nincs, de egy keverőtárcsásnak hasznát venné. Most a lavórban, kézzel mossa a ruháit.

Mivel nagyon nem tud meleget csinálni, egy-egy szőnyeg is növelhetné a hőérzetét. Ha valakinek van kisebb, de még használható konyhaszekrénye, azt is örömmel fogadná. Álló- vagy asztali lámpának is lenne helye, energiatakarékos izzóval. Ez utóbbiból pótlás sem ártana, ő nem tud megvenni ilyen drága dolgokat.

Emellett tartós élelmiszer, azt el tudja tenni, be tudja osztani. Egy kis tea, egy kis csokoládé. Esetleg füstölt húsáru, olyat már nagyon régen evett. Tartós tej. Készétel konzerv. Ha valaki befizetné neki a házhoz hordott ebédet, akár csak egy-egy hétre, már az is változatosságot jelentene, minőségi ételt. Bejgli. Egy kis diós és mákos. Az sem volt már az asztalán jó ideje. Jön a Karácsony.

Bolhanyakörv a kutyának és a macskának, kutya- és macskatáp, konzervek.

Ne feledjétek, bármit is küldetek, mindig legyen mellette pár kedves szó, egy rövid levél. Ez a figyelem, odafordulás a legfontosabb. Ezzel fejezhetjük ki, hogy ők is számítanak, rájuk is figyel valaki. Nagyon fontos!

A kapcsolattartó elérhetőségeit e-mailben adjuk ki, ha valaki postai úton szeretne küldeni valamit vagy segítene. Kérjük, hogy az eszkulap2016@gmail.com e-mail címre írjatok.

Ha beszállnátok az időseket támogató projektbe, utalhattok is - ha csak az öreg embereknek szánjátok az összeget, töröljétek a kutyákért szót a közleményből!

Eszkuláp Egyesület
Magnet Bank
16200223-10054165...
DEMENTOROK A NAGYIKÉRT / KUTYÁKÉRT
PayPal: eszkulap2016@gmail.com
IBAN: HU45 1620 0223 1005 4165
BIC: HBWEHUHB

Hamarosan további sorsokat mutatunk be. Reméljük, hogy mindegyikük számára tudunk valamit, ha nem is hatalmas dolgot, adni. Ez rajtatok is múlik. Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkulap.blog.hu/api/trackback/id/tr6613480981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása