Eszkuláp Egyesület: történéseink

Eszkuláp Egyesület: történéseink

Visszafelé beszámolva, avagy a 46. hét

2017. november 27. - ertetlenno

Oké, tudjuk, hogy elmaradtunk a beszámolókkal, de a történés sok, a tennivaló szintén, az idő viszont kevés, így ez volt az egyik olyan dolog, amit hátrasoroltunk. Ezt olyan remekül tettük, hogy mostanra tényleg tarthatatlanná vált a dolog, így megrázzuk magunkat, és elkezdjük bepótolni a heti beszámolókat. Visszafelé. Mert az aktuálisra még könnyebben emlékszik az ember, és talán ti is. A többi meg történelem. De azért azt sem fogjuk sem átírni, sem elfeledni: összehozzuk majd.

Két kutyánk került vissza a gondozásunkba, de egyik sem érkezett meg fizikailag, mert mindketten az örökbefogadóknál várakoznak az új családjukra. Szerették őket, nem kérdés, de ezért vagy azért nem passzoltak a családba.

pezsgo_vissza.jpgPezsgő nagyon jó kutya. Barátságos, nyitott, emberközpontú, lakáshoz szokott keverék kan, csodálatos és különleges selymes bundával. Aki magához vette, szerette volna megtartani, nincs is vele semmi gondja, de sajnos a saját kutyájához képest Pezsgő nagyon energikus, így hosszas mérlegelés után arra jutottunk, hogy Pezsgő új gazdát keres.

_nemcsutak.jpgNemcsutak soha nem volt egyszerű kutya. Folyamatosan mozgásban van, sok energiával rendelkező, ebből fakadóan egy átlagos, nyugodtabb életet élő ember számára elviselhetetlen szálkás szőrű tacskó kan. Egy aktív családba került, ahol gyerekek is vannak. Sajnos azonba a szobatisztasági gondjai miatt ott nem maradhat, új családot keres.

A két régi-új kutya mellett olyanok is érkeztek, akiket eddig nem ismerhettünk. A mostani csapat egy tenyészetből érkezett. Ritkán fogadunk így kutyákat, de a jobb élet reményében nekik is jár az esély. Reméljük, hogy hamar gazdára találnak, hiszen nagyon szép kutyák, ráadásul hárman közülük kaninchen tacskók, míg a negyedik egy törpe.

kasmir_erkezik.jpgKasmír egy nyolc éves szuka, barátságos, nyitott, nagyon ragaszkodó, ágyban alvós apróság. Nem lehet rá rosszat mondani, még az ebben a méretben szokásos rettegésnek sincs nyoma nála.

earl_erkezik.jpgEarnest négy év körüli, nagyon ragaszkodó, bújós, a kényelmet élvező fekete-cser kan. Féltékenykedésre hajlamos, de alapvetően kutyakompatibilis, csak nem szabad ráhagyni a mormogásait. Nem veszi jó néven, ha a szeretett személy közelében más kutya is felbukkan.

yea_erkezik.jpgYea egy szintén négy év körüli, kedves, barátságos, különleges színezetű apróság. Ő is nyitott, barátságos, az új helyzetekben kicsit félénk, de abszolút kezelhető mértékben.

funky_erkezik.jpgFunky egy csíkos törpe kan, szintén négy év körüli. Ő a legnehezebb eset a csapatban, mert extrém félős, félelmében odakapó, harapós kutya, akinek sok-sok idő kell, hogy megnyíljon, onnantól viszont szerető társa lesz gazdájának. Az első időszakot viszont túl kell élni vele, úgyhogy csak olyanok jelentkezzenek érte, akik ezt vállalni tudják.

Az állatvédelmet jól csinálni embert próbáló és drága dolog is. Az egyik legjelentősebb tétel a lakhatás biztosítását követően (sok védencünk kutyapanzióban él, mert nem mindenkinek jut hely a menedékben, illetve ideiglenes befogadó családokból sem akad elég sajnos) az állatorvosi költségek köre. Egy-egy komolyabb, nem várt műtét vagy balesetes védenc is hatalmas kiadást jelenthet, de a "normál ügymenet" sem pénztárca kímélő.

Védenceink ezeket kapják meg a gondozásunkba kerülésükkor, ha nem rendelkeztek egyikkel-másikkal, de általában a semmiből indulunk:

- egyedi azonosító chip (kb. 3.500 Ft)

- veszettség elleni oltás (kb. 4.000 Ft)

- kombinált oltás, majd annak ismétlése (kb. 8.000 Ft)

- oltási könyv (kb. 300 Ft)

- szívféreg-teszt (kb. 3.500 Ft)

- bolha- és kullancs elleni védelem biztosítása (havi átlagban 2.000 Ft)

- ivartalanítás (kan kutya kb. 15-20.000 Ft, szuka kutya kb. 20-30.000 Ft átlagosan, mérettől és állatorvostól erősen függő tétel)

- panziós elhelyezés (átlagosan 800 Ft / nap)

Mi ezeket a költségeket adományokból finanszírozzuk, az örökbefogadáskor kötelező hozzájárulást az új gazdáktól nem kérünk, viszont tényleg minden támogatást megköszönünk. Ha minden gazdánk havonta 1.000 Ft-ot utalna csak a működésre, már könnyebben oldanánk meg a számlák rendezését.

szolat_es_szalok_ivartalan.jpgA mentési minőségből nem adunk, így a 46. héten ivartalanításra ment több védencünk is. Picur, Virsli, Szólát és Szalók a tacskó formák csapatát erősítve estek át a beavatkozáson. Szerencsére mindannyiuk szívféreg tesztje negatív lett.

ret_ivartalan.jpgRét, a megszúrkált keverék kan is átesett az ivartalanításon, majd ideiglenes befogadókhoz költözött, ahol sajnos nem jól alakultak a dolgai a család meglévő, másik kutyájával...

Rét egy közepes termetű, talán staffordshire terriert is tartalmazó keverék kan. Barátságos, nincs vele semmi gond, lakáshoz szokott. Angliából érkezett az országba, mint kiderült, de a gazda nem tudta rendezni az orvosi költségeket, illetve kerítés hiányában a kiengedésekkor mindig fennállt volna, hogy Rét bajba kerül.  A késelést szerencsére túlélte.

ori_ivartalan_fogas_betegsege_van.jpgOri, a társállatként mentett házikandúr is átesett az ivartalanítási műtéten, de esetében egy nem várt fejleménnyel találtuk szemben magunkat, merthogy Orinak egy speciális betegsége van, ami a fogait érinti. Már most ki kellett húzni többet, mert maguktól is kiestek volna, de hamarosan sort kell keríteni a megmaradtak eltávolítására is, így fogatlanul kell élnie az életét. Így is fog tudni enni, de legalább nem lesz folyamatos gyulladásban a szájürege, nem veszélyezteti semmi az életét. Nagyon nagy szerencséje, hogy a nyomorból eljöhetett, ahol talán már nem is élne. Így kaphat egy esélyt arra, hogy valaki fogatlanul is örökbe fogadja.

bator_szemolcs_operalas.jpgBátor ugyan már nem ivaros, de ő is befizette magát egy orvosi körre, neki egy folyton kivakart háti szemölcsét kellett leoperálni. Minden rendben ment, Bátor továbbra is készen állna gazdihoz költözni... Csak valahogy nem akar eljönni érte az igazi.

A végére tartogatjuk az örömhíreket! Számunkra ugyanis mindig nagy boldogság, ha egy-egy védencünk gazdához költözhet, és a héten kijutott a gazdisodásokból. Szerencsére, mert nagyon sokan vagyunk, ha a lehetőségeinkhez mérten vizsgálgatjuk a mentési létszámot.

villa_es_vinil_gazdihoz_keszul.jpgA terrier keverék csapatból gazdihoz költözött Villa és Vinil is. Mindketten nagyon jó családokba kerültek, nagyon-nagyon szeretik már most őket. Reméljük, hogy egészséges felnőttekké cseperednek majd. Az életük nem indult fényesen, de kaptak egy esélyt a szépítésre.

buksi_gazdis.jpgBuksi meglepően sokat várt a végleges családra annak ellenére, hogy egy nagyon jó kutya. Talán a világítóan világos szemei keltettek félelmet az örökbefogadókba, nem tudjuk, mindenesetre sikerült fiatalsága és fajtatisztasága ellenére beragadnia. Egészen eddig, mert a héten végre rámosolygott a szerencse.

pindi_gazdis_a_mutetet_nekunk_kell_majd_rendeznunk.jpgPindi, a vak tacskó kislány is szerető otthonra lelt. Hosszú ideig bíztunk abban, hogy találunk olyan családot számára, aki a többszázezer forintos szemműtétet is rendezni tudja majd, de ilyen örökbefogadó család nem jelentkezett. Időközben többen megerősítették e-mailben, hogy adjuk őt örökbe, a műtét árába adománnyal beszállnak majd. Reméljük, hogy így is lesz, mert Pindi ugyan gazdis, de a szemműtétjét, amelyre jövő évben kerül majd sor, nekünk kell finanszíroznunk. Ha ez kell ahhoz, hogy egy vak kiskutya boldog lehessen, hát legyen. De ugye segítetek majd?

_zsemi.jpgAz úgy volt, hogy Zsemit látogatják, de ideiglenes befogadó erre a hírre rájöttek, hogy ők nem tudják már elengedni, annyira hozzájuk nőtt. Így lett egyik napról a másikra Zsemi gazdis kutya anélkül, hogy bármi változás beállt volna az ő szempontjából. Zsemi az újfehértói gyepmesteri telepről mentette át hozzánk az életét, és kedvességével, pozitív személyiségével minden nap megköszönte azt, hogy kaphatott egy esélyt.

labazat_szigeteles.jpgA kutyamentés mellett fontos az is, hogy amit létrehoztunk, azt jó minőségben megőrizzük. A mányi menedék védenceink közül a sokszor nem falkásítható, nehezebb eseteknek ad otthont, a régi motorosok ott melegben, fűtött kennelekben vészelhetik át a leghidegebb téli napokat is sok-sok foglalkozás mellett. Tavaly a szigetelés megtörtént, de nem jutott már forrás a lábazati és teraszhoz tartozó részek szigetelésére, illetve a ház festésére, erre idén sort kellett kerítenünk, különben tönkremenne a feltett szigetelés is.

Ezek az építési munkák az alapanyaggal együtt viszont meglehetősen drágák, kb. 700. 000 Ft-os számlát kell majd rendeznünk. Ebből 200. 000 Ft-ot az egyik tagunk felajánlott adományként, de a többit össze kell gyűjtenünk. Ha jártál már a menedékben, akkor azért, ha tervezel eljönni hozzánk, akkor azért, de megköszönjük, ha beszállsz ebbe a gyűjtésbe. Utalni az Eszkuláp Egyesület Magnet Banknál vezetett, 16200223-10054165 számú számlájára lehet, a mejegyzésbe írjátok be, hogy "MM". Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkulap.blog.hu/api/trackback/id/tr2413356877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása