Eszkuláp Egyesület: történéseink

Eszkuláp Egyesület: történéseink

Féreghajtás szívesen, avagy a szívféreg-ügy

2016. november 07. - ertetlenno

14991316_1893455724208627_4943368082557816608_o.jpgMagyarország most már nem csak eseti jelleggel, behurcolt fertőzött egyedeket találuk, a szívférgesség az általános felmelegedéssel és a terjesztő szúnyogok gyors alkalmazkodásával sajnos nálunk is elterjedt. Különösen érintett a keleti országrész, ezen belül is a Tisza vízgyűjtő területe, de a fertőzés bárhol felbukkanhat.

A szívférgek a lárva állapotukból többszöri fejlődési ciklus váltással kb. hat hóna...p alatt alakítják ki felnőtt állapotukat, utána már szívósak és hosszúéletűek. Az erek falát rongálják egy, az ott élő, nekik táplálékot szolgáltató baktérium után kutatva, megtalálhatóak a tüdő artériáiban, magasabb fokú fertőzöttség esetén vagy stressz hatására a szívben is. A nem kezelt parazitás érintettség az állat elhullását eredményezi. A szívférgességnek külső, egyértelmű azonosítására alkalmas tünetei nincsenek.

1167929_1_advocate-csepp.jpgA lassú kezelési mód három pillére:
- a vérből a szívféreg peték és lárvák eltávolítása annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki újabb felnőtt egyedek - ehhez 30 naponta Advocate cseppet használunk,
- a szívféreg táplálékául szolgáló baktériumok kúra szerű írtása - erre 2-3 havonta egy legalább két hét időtartamú Doxycyclin antibiotikum kúra szolgál,
- továbbfertőzés kizárása - 4 havonta cserélt Scalibor nyakörv alkalmazása.

d04773414-p3.jpgÁltalában fél-egy év alatt az így kezelt állatok negatív teszteket produkálnak, meggyógyulnak. Tartósabb fertőzöttség esetében a szívférgek katéteres eltávolítása jöhet szóba, de ez egy nagyon költséges és kockázatos beavatkozás, Magyarországon egyelőre csak egy párhavonta idelátogató olasz professzor végez ilyet.

scalibor-nyakorv-48cm.jpgA gazdás kutyák esetében a tökéletes megelőzést a 30 naponkénti Advocate csepp és a folyamatos Scalibor nyakörv például biztosítja, mert ezek mind a lepke-, mind a csípős szúnyog elleni védelmet megoldják egyben a bolha és kullancs elleni kezeléssel, de ez állatvédőként sajnos finanszírozhatatlan (fél évre és egy kutyára vetítve, mérettől függően 25-30.000 Ft kiadást jelent).

Az általunk alkalmazott módszer lényege, hogy a negatívra tesztelt kutyáink esetében nem engedjük szívférgek kifejlődését, de tökéletesen nem zárjuk ki egy esetleges fertőzés kialakulását. Erre maximum 3 havonta alkalmazva Advocate cseppet alkalmazunk, amely képes kiirtani a szívféreg kezdeti fejlődési alakjait a vérből, és 30 napig részleges védettséget is biztosít a terjesztő rovatok ellen. Azért fontos a maximum három hónap, mert a kb. 4 hónapban elért fejlődési alakot már nem igazolt, hogy még kiirtják a közforgalomban kapható szerek. Akire tudunk, Scalibor nyakörvet is teszünk, de ezt akkor tudjuk megtenni, ha valaki ilyen terméket adományoz.

Fontos, hogy a rendszeres tesztelés nem elég a fertőzés megelőzésére, viszont a valódi kulcs a megelőzés.

Ti szűrettétek a kutyáitokat? Gondoskodtok a megelőzésről? Tegyétek meg, életmentő lehet az odafigyelésetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkulap.blog.hu/api/trackback/id/tr9211939499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása