Eszkuláp Egyesület: történéseink

Eszkuláp Egyesület: történéseink

Na, nyulat, azt pont nem mentettünk

2017. április 24. - ertetlenno

De nagyjából minden mást igen. A húsvéti hét sem volt unalmas, sok új kutyánk érkezett. Most pedig jöhet az a betét, amit meg kell tennünk, hogy értsétek: nem tudunk a végtelenségig kutyákat fogadni, bármennyire is szeretnénk. Nem hirdetünk létszámstoppot, mert van az az eset, amikor úgyis felrúgnánk, hogy segíteni tudjunk, de alapvetően racionalizálni szükséges a létszámunkat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy:

- van egy elméleti létszám, a tűrőképességünk számszerű értéke, amelynél több védencet egyidőben, tartósan gondozni nem tudunk, ez esetünkben a 30-35 kutya (jelenleg több, mint 60 állatról gondoskodunk), ezt kell elérni az örökbefogadások;

- nem érkezhet több kutya, mint amennyit örökbeadunk, különben annak elérése, hogy visszakerüljön a normál kerékvágásba, soha nem fog megtörténni tudni.

A működésünk zökkenőmentességét elsődlegesen adományokból, másodlagosan tagi kölcsönökből finanszírozzuk. Az adománygyűjtés folyamatos, a rendezvényeken, jótékonysági liciteken befolyó összegeket mind-mind védenceink ellátására fordítjuk. Jelenleg több, mint 60 állatot gondozunk. Az nagyon sok.

Lássuk, hogy kiket sodort hozzánk a szél Húsvét környékén. Voltak egy páran, számszerint nyolc új játékossa bővült a csapatunk.

joci.jpgJoci gazdája megváltozott körülményei miatt elképzelhetetlenül rossz helyzetbe került. A korábbi lakáskutya egy sufniba zárva várta, hogy az élete jobbra forduljon. Mi lettünk az a fordulat, így Joci nálunk várja, hogy megérkezzen érte az igazi. Nyolc éves, kicsit depressziós, nyugodt, jó idegrendszerű kutya, aki más kutyákkal is jól kijön.

masni.jpgMasni egy tacskó-stafford keverék szuka, akinek egy németországi állatvédő csapat próbált segíteni, de végül nem találtak neki helyet, így a segítségünket kérték az elhelyezésében, hogy ne maradjon a gyepmesteri telepen. Osztottunk, szoroztunk, de mivel gyepmesteri telepről van szó, így igent mondtunk. Ez mentette meg Masni életét, aki egy komoly bélgyulladással, csontvázra fogyva érkezett meg hozzánk. A gyógykezelése és feltáplálása megkezdődött, reméljük, hogy hamar visszanyeri az eredeti alakját.

Az ózdi gyepmesteri telep sok szempontból hátrányos helyzetű. Ózd meglehetősen messze van mindentől fizikailag is, de az állattartási kultúrában is vannak hiányosságok. Így azon telepek közé sorolható, ahová nagyobb eséllyel kerülne be kutyák a térségből, mint ahányan ott helyben jó gazdára lelnek. Ez egy örökös szélmalom harcot jelent az ott segítő állatvédőknek, akik nem a telep üzemeltetői, önkéntesek csupán. Ha tehetjük, időről időre egy-egy kutyát fogadunk onnan. A héten úgy alakult, hogy hárman is csatlakoztak hozzánk.

kokeny.jpgKökény egy nagyon nyugodt, csendes, alkalmazkodó, tündéri jó jellemű tacskó keverék szuka. Középkorú, emberközpontú, más kutyákkal is jól kijön, a lakásban nagyon szépen viselkedik annak ellenére, hogy valószínűleg korábban nem élt ilyen körülmények között.

olle.jpgOllé egy két év körüli, amolyan mindent bele tacskó keverék. Lelkes, kedves, játékos, más kutyákkal is barátságos kanocska, aki jó természete miatt reményeink szerint könnyen gazdira lelhet majd egy olyan család oldalán, akik nem a fajtatisztaságban, hanem a funkcionális és emocionális kapcsolatban találják meg a kutyatartás alapjait.

masik_gyepis.jpgMásik egy bónusz kutya. Az egyik családi panziósunk egyik saját, imádott kutyájára hasonlít, így ő felajánlotta az ingyen tartását. Másik egy idős, közepes termetű, nagyon jó idegrendszerű, bohém, szerethető, vagány nyugdíjas szuka, akinek van bolhaekcémája és emlődaganata is, meg optimista világképe. És csodálatos, értelmes szeme. Reméljük, hogy lesz majd egy gazdija is, aki mindezt értékelni tudja. Különleges kutyahölgy, az biztos.

bator_biborka.jpgBátor és Bíborka Sopron környékén kerültek az utcára gazdájuk halála után. Sajnos ott nem egészen úgy viselkedtek, ahogy az a nagykönyvben meg volt írva, Bátor harapott, így nem tudtak azonnal érkezni, le kellett töltenie a karanténidejét. Ezen a hétvégén befutott a szállítmány, és sajnos Bátor nehezen viselte a változást. Szedalinnal szállították az esetleges baleset elkerülése érdekében - mi nem fuvarozunk így kutyát, túl nagy a kockázata, és a kutyának sem tesz jót - de Bátor teljesen átment pszichopatába, mindenkit támadott. A családi panziós helyen így nem maradhat... A társa, Bíborka nagyon kedves, csendes, de félénk tacskó keverék szuka, vele nem lesz gond.

zsele.jpgA nyolcadik kutyánkat Mányban találták, már egy ideje odacsapódott egy családhoz, ahol a gyerekek gondozták, de megtartani nem tudták. A tíz év körüli beagle szuka tőlünk a Zselé nevet kapta, és átmenetileg Vilmos kenneljében helyeztük el.

Húsvéti készülődés ide vagy oda, az állatorvosi köreink is folytatódtak. Futka, Angyal és Lüszi is átestek az ivartalanításon, így most már elvileg mindannyian készen állnak arra, hogy gazdihoz költözhessenek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ivarosan lehetőleg ne kerüljön ki tőlünk kutya, hiszen még véletlen szaporulat létrejöttéhez sem szeretnék segédkezni. Vannak speciliális esetek - kölyök kutya, nagyon idős, nem operálható kutya - amikor ezt a szabályt felrúgjuk, de az alapvetés mindig az ivartalanítottság.

Angyal sajnos egy pozitív szívféreg tesztet is produkált, így nála a lassú módszerrel meg kell kezdenünk a kezelést, reméljük, hogy hamar sikerrel járunk majd. A módszer lényege, hogy

- nem hagy új felnőtt férgeket kifejlődni - a lárvákat irtjuk a vérből Advocate cseppel,

- kiirtja azokat a baktériumokat, amelyekkel a kifejlett szívférgek táplálkoznak, így lassan meggyengítve, ha úgy tetszik kiéheztetve azokat - erre kapják védenceink 2-3 havonta a legalább két hétig tartó Doxycyclint kúrát,

- megelőzi a továbbfertőzést - erre egyrészről hat a lárvák vérből való irtása, hiszen így a terjesztő szúnyognak eleve nem nagyon lenne mit felvennie, továbbá az Advocate mellett a Scalibor nyakörv is távoltartja a szúnyogok egy-egy típusát.

Angyal ennek folytatásával örökbefogadható.

bagira_gazdis.jpgA héten mindössze egyetlen kutyát adtunk örökbe. A család eleinte Liliben gondolkodott, de aztán úgy ítélték meg, hogy túl aktív lenne az ő életvitelükhöz, így egy nyugodtabb, könnyebben kezelhető családtag mellett tették le a voksukat. A szerencsés kiválasztott Bagira lett. Boldog és hosszú gazdis életet kívánunk!

Védenceinkről az eszkulap2016@gmail.com e-mail címen lehet érdeklődni, de várjuk az ideiglenes befogadók, önkéntesek jelentkezését is. Ha szeretnék a munkánkről megtudni valamit, írj nyugodtan. Az érdekldő levelekre egy héten belül válaszolunk, ennél gyorsabban sajnos nem mindig sikerül.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkulap.blog.hu/api/trackback/id/tr3212443113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása