Eszkuláp Egyesület: történéseink

Eszkuláp Egyesület: történéseink

Nektek tényleg nincsen porral oltótok?

2017. január 26. - ertetlenno

fire01.pngA Kiskunlacházához tartozó Bankházán található menhely egyik épülete teljesen leégett, a benne lakó, gazdára váró, többségében kölyök kutyák sajnos mind a tűz áldozatául estek. Nagyon tragikus, ami történt, feldolgozhatatlan és évekre nyomot hagy nem csak a közvetlenül érintett szervezet életében, hanem bennünk, állatvédőkben is.

Az állatszerető emberek szerencsére gyorsan mozdultak, szépen gyűlnek a pénzadományok az Ebsegély Alapítvány számláján, illetve érkeznek tárgyi felajánlások is, melyekkel kapcsolatban a szervezet kijelölt önkéntesével lehet egyeztetni a +36703624155-ös telefonszámon, de ha csak egy-egy adag adománnyal segítenénk, érdemes a nagyobb szervezetek által koordinált gyűjtésekhez csatlakozni. Utalni az Ebsegély OTP Banknál vezetett, 11742214-20015893 számú számlaszámukra lehet. Az adományokat a menhely leégett részének újraépítésére fordítják.

4_kg-os_porral_olto_21a_144b_c_pkm-4a.jpgA történtek megrázták az embereket, a segítségnyújtás mellett a tűz, mint általános veszély kérdése is többször felmerült. Akik már korábban kevésbé komoly vagy akár az értékeik, állataik, múltjuk elveszítésével járó tűzben érintetté váltak, odafigyelnek arra, hogy legyen az otthonukban valami, amivel egy kisebb háztartási tűz esetén esélyük lehet annak megfékezésére, akár eloltására is, de sokan bele sem gondolnak, hogy egy aprócska, 1 literes porral oltó készülék milyen károktól mentheti meg őket baj esetén. "Mit tudhat egy ekkora kis valami?" A kérdés jogos, de mivel porral oltóról van szó, amellett, hogy a kifogyásáig azonnal rendelkezésre áll, tehát nem kell vödröt keresni, majd azt feltölteni vízzel, ami önmagában is hosszú perceket jelenthet, szépen teríti a habot, ami nagyobb felületen történő tűzoltást is lehetővé tesz. Egy lángoló függönyből egy lakásban a vödrös-vizes megoldással nagyobb eséllyel lesz komolyabb lakástűz, mintha van kéznél egy tűzoltásra rendszeresített, professzionális eszköz. Ugyanez a helyzet az autókban is, hiszen ütközésnél vagy meghibásodásnál, ha ritkán is, de előfordulhatnak tűzesetek, amelyekkel esélyünk lehet szembeszállni egy ilyen eszköz birtokában.

A bejegyzés nem arról szól, hogy a témát felhozó menhelyi tűz esetében mi történhetett, kigyulladó szalmát, fát, rongyokat oltani esélytelen ilyen kézi alkalmatosságokkal, de a saját, civili életünkben odafigyelünk arra, hogy biztosítsunk egy minimális biztonságot ezen a területen. Nektek tényleg nincsen porral oltótok az otthonotokban, autótokban?

Pótoljátok. Ér ennyit a biztonság.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkulap.blog.hu/api/trackback/id/tr1212157981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.01.27. 13:00:00

Nekem van is otthon. Nem is drága. Továbbá hűtő kivételével mindent MINDENT!!! áramtalanítok amikor elmegyek otthonról.
5-10 ezer forint körül van, mérettől függően.

tuzolto-keszulek-porolto.arukereso.hu/

Doryyka 2017.01.27. 13:02:02

De, van, legalábbis itthon: a férjem jól "telirakta" a lakást füstjelzőkkel, én meg mondtam neki, hogy OK? de jó lenne hozzá valami oltócucc is, ha nekiállnának vinnyogni... Vett. Amúgy a melóhelyen tüzvédelmis voltam, még raklaptüzet is oltottam az oktatás jófejségének hála, meg szereltem tömlőt is.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.01.27. 13:02:07

" de mivel porral oltóról van szó, amellett, hogy a kifogyásáig azonnal rendelkezésre áll, tehát nem kell vödröt keresni, majd azt feltölteni vízzel, ami önmagában is hosszú perceket jelenthet, szépen teríti a habot, ami nagyobb felületen történő tűzoltást is lehetővé tesz."

Porral oltó nem terít habot. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.01.27. 13:03:57

@Doryyka: Régen az ELTE vegyész szakot úgy kezdték az elsősökkel, hogy kitettek egy nagy tálca olajat, meggyújtották újra és újra és mindenkinek el kellett oltania. Égő olajat eloltani nem egyszerű.

Lucifer Morningstar 2017.01.27. 13:10:42

Jó ötlet, csak ezeket a szarokat azért, hogy ne érjen meglepetés időnként ki kell próbálni, aztán pont akkor fogsz velük lyukra futni amikor éles helyzetben szükség lenne rá. Éves bevizsgálásra is viszitek? Fel van töltve rendesen?
Főleg autóban, ahol rázkódik, verődik, elég szépen el tud szökni belőle a nyomás. Tapasztalat, mielőtt butatroll beleköt. Ha meg kikötözöd, akkor cseszheted, mire kibányászod a pányvából leég a fél hajad.

lutria 2017.01.27. 13:15:21

Volt arról egy teszt hogy mit tudnak ezek az "autós" tűzoltó készülékek,kb.5-10 másodpercig működnek,ennyi idő alatt vagy sikerül eloltani egy lángoló függönyt /járművet vagy nem...
Viszont vajon pl. ennek a menhelynek volt tűzoltó tömlője (pár 10eFt 20-30méter)amivel komolyabban lehet tüzet oltani legalább addig amíg kiérkeznek a tűzoltók-persze csak ha van a közelben tűzcsap-vagy csak max.kerti slagjuk volt?

Beer Monster 2017.01.27. 15:47:21

Miért porral oltó, ha egyszer habot akar teríteni?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.01.27. 16:41:00

@Lucifer Morningstar: " Éves bevizsgálásra is viszitek? Fel van töltve rendesen?" - ezért kell nyomásmérőset venni.
süti beállítások módosítása