Eszkuláp Egyesület: történéseink

Eszkuláp Egyesület: történéseink

És jár a béna!

2017. június 20. - ertetlenno

lilla_jar.jpgA 21. hét legnagyobb híre számunkra az, hogy Lilla, a lebénult tacskó szuka műtétjével nem késtünk el, ugyan egy hétig volt béna, de a Primavet Állatkórházban végzett műtét jól sikerült. Lilla járni kezdett. Esetlenül, instabilan, de egyértelműen érzi a hátsó lábait, és jár. Ez pedig azt jelenti, hogy idővel szépen finomodik a mozgása, és bár mindig nagyobb odafigyelést igényel majd, de valakinek tökéles társa lehet majd hamarosan.

Ahogy az elmúlt hét az érkezésekről, ez a hét elsődlegesen a gazdisodásokról szólt, amit mi nem is bántunk, hiszen a létszámunk jelentősen felszaporodott az utóbbi időben, így a levegővételhez szükség volt arra, hogy egy kicsit rendeződjön az állomány.

dezso_gazdis.jpgDezsőt a kisvárdai menhelyről vettük át, ahol hónapokat húzott le a gazdája halálát követően, de valahogy nem akart ráakadni a végleges otthona. Nálunk túl sokat nem időzött, hamar rátalált egy szerető család, így Dezső csomagolt, és új életet kezdett. Néha az is elég, ha egy-egy kutya egy másik szervezethez kerül. Sokan kritikázálják, jellemzően a fotelből állatvédők, hogy mire való ez a fajta átvétel, ad abszurdum mentés más, nem altató szervezetektől. Mi sok menhellyel, állatvédő szervezettel dolgozunk így össze, főleg tacskó forma fronton, mert egyrészről hatványozódik ezeknek a kutyáknak az esélye pusztán attól, hogy több tacskó formát hirdetve nagyobb eséllyel vonzzuk be azokat, akik ilyen kutyát keresnek, de az átadó szervezeteknél is egy szájjal kevesebbet kell ellátni, egy hellyel kevesebb foglalt. Ez pedig akkor, amikor egyre-másra dőlnek be a kutyák, nagyon sokat tud jelenteni.

Az oroszlányi tacskó keverék almot az ág is húzta. Mamájukat és négy testvérüket elvitte a parvó, de négyen életben maradtak, és közülük az első kettő kölyök ezen a héten végre elhagyta a gondozásunkat.

gazdis_olimpia.jpgOlimpia, az egyetlen életben marad szuka egy korábbi védencünk, Persze mellé költözött, és hamar egymásra talált a két fiatal kutya. Jó dolog így örökbeadni, mert biztosak lehetünk abban, hogy Olimpiára nagyon jó élet vár.

Olaf robusztus és rossz, mint az ördög, félő volt, hogy neki nem akad család, mert aki tacskó keveréket keresett, mindenki kisebb termetű kutyában gondolkodott, de aztán befutott az igazi, akinek tátva maradt ugyan a szája Olaf méretei láttán, de el nem rettentek a feladattól.

gazdis_habrolo.jpgMúlt héten látogatták, ezen a héten pedig szabadság kivétele mellett fogadták is Habrolót, a fiatal jack russel szukát, aki az első perctől jól kijött a család másik kutyájával, és szerencsére a bentlakó cicát sem akarta megenni. Óvodában dolgozó gazdija végtelen türelemmel fordul irányába, így gyorsan meglesz a változás, és a félénk kutyalányból kiegyensúlyozott családtag válhat végre.

marci_1_gazdis.jpgMarci 1. érintésre olvadt, ha valakinek a kezébe került, azonnal cseppfolyóssá vált, csak lógtak a lábai, nyeklett a feje. A kedves, jó idegrendszerű, megfelelni akaró és fiatal keverék kanocska hamar felkeltette egy család érdeklődését, és a látogatás olyannyira jól sikerült, hogy úgy döntöttek, belevágnak. (Előtte Marci 1. átesett a szükséges ivartalanításon.) Marci 1. azóta nagyon aktív, boldog életet él, és egy budapesti kifutóban rendszeresen találkozik az Ebremény Egyesület vezetőjével, Vikivel, aki rendszeresen hírt is ad róla. Jó ez így nagyon.

Öt gazdisodó egy héten nagyon jó eredmény, reméljük, hogy mindannyian valóban a végleges családjaikat találták meg, és hogy soha többé nem szorulnak majd a segítségünkre. Nagyon örülünk annak, hogy nekik sikerült, és reméljük, hogy minden héten beszámolhatunk valami hasonlóról. Ha nem is öt kutyáról, de legalább egy-egy gazdisodóról mindig jó lenne hírt adni. Ebben minden hirdetési segítség, minden Facebook megosztás segít, így akik "csak" ennyivel tudnak segíteni, ők is sokat segítenek: megteremtik védenceink számára az igazi esélyt.

mogyoro_ideiglenes.jpgUgyan még nem gazdihoz, de ideiglenes befogadóhoz költözött két kutyánk. Mogyoró erős opcióval tette át a székhelyét egy fiatal párhoz. Mi nagyon reménykedünk, hogy az opció hamarosan véglegesedésbe fordul, mert bár hónapok óta keresi az igazit ez a csokoládé színű szépség, mégis az egyik legjobb, legmegbízhatóbb kutyánk, aki csak arra vár, hogy valaki mellett végre újra révbe érhessen.

moher_idinel.jpgMoher úgy költözött ideiglenes befogadóhoz, hogy tudtuk: egy hét múlva látogatja egy család Békéscsabáról. Esetében minden csak azon múlik majd ez a látogatás, de addig is ismerkedik kicsit a városi zajokkal, közlekedéssel, ami a korábbi láncos életében biztosan nem adatott meg számára.

Persze nem is mi lennénk, ha nem érkezett volna ezen a héten is új kutyánk... Ugye, ti sem számítottatok másra?

megjon_picurka.jpgPicurka egy idős ember kutyájaként élt, de magára maradt, meg kellett oldani az elhelyezését. Négy éves, kisebb termetű tacskó keverék szuka. Lakáshoz szokott, pórázon szépen sétál, imádja az embereket, mindenkivel és minden körülmények között megbízható. Nem félős, stabil idegrendszerű  kutya. Jó lenne, ha neki sem kellene sokat várnia, nagyon nagy szüksége lenne egy nyugodt, csupaszív családra.

betti.jpgBetti a szarvasi gyepmesteri telepről került hozzánk. A telepet idén januártól már állatvédők üzemeltetik, így Betti élete nem volt veszélyben, viszont úgy gondoltuk, hogy kényelmesebb körülményeket tudunk neki biztosítani addig is, amíg rátalál az igazi, ráadásul hittünk abban, hogy ami nem sikerült neki hónapokon át Szarvason, az nálunk gyorsabban meg fog történni, gazdira talál majd. Bettire a Deményista Mentor Klub havi támogatott szervezetének megismerésekor találtunk rá, az elhozatalában is ők segítettek.

benji2.jpgMúlt héten Berber bizonyult szívférgesnek - helló Füzesabony! - ezen a héten a szerencsi Benji tesztje vált kétcsíkossá, jelezve, hogy bizony esetében sem előzte meg senki a szívférgességet. Benji ennek ellenére átesett az ivartalanításon a magas kockázat vállalása mellett. Ezt azonban csak kettő orvosnál merjük megtenni, akik speciális altatás mellett végzik a beavatkozást. Szerencsére a műtét jól sikerült, Benji innentől a kezelés mellett gőzerővel keresi végleges gazdiját.

Szívféreg újratesztelés és ivartalanítások is történtek a héten. A lassú módszer szerinti kezelés nem hoz azonnal eredményt, sokszor négy-öt antibiotikum kúra után lesz először negatív a teszt. Kitti, Inda és Pamut voltak azok, akiknek leketyegett az aktuális Doxycyclin kezelésük, így elvégezhetővé váltak a gyorstesztek. Kitti sajnos már itt kiesett, ugyan halványan, de látszott a második csík is. Inda és Pamut negatív tesztet produkált, de sajnos Pamut laboros ELISA tesztje el is vette tőlünk a reményt, hogy sikerült meggyógyulnia, mert az ismételten pozitív lett.

Egyesületünk nem ad örökbe ivartalanítás nélkül, minden felnőtt, egészségileg arra alkalmas védencünk átesik a beavatkozáson. Kölyök kutyáinkat ivartalanítási kötelezettséggel helyezzük ki, idős, rossz állapotú védenceink esetében pedig figyelünk arra, hogy ne kerülhessenek ivaros, ellenkező nemű kutya mellé. A héten a bajai gyepmesteri telepről mentett hosszú szőrű tacskó keverék kan, Pici, az Ebremény Egyesülettől átvett, másfél éve gazdára váró Marci 2., a Polisz telepéről elsők között kihozott Rudi és a szerencsi állatvédők támogatásával hozzánk került aprócska tacskó keverék szuka, Hédi estek át a beavatkozáson azok mellett a kutyáink mellett, akikről a beszámoló korábbi részében már írtunk.

Talán látjátok, hogy milyen intenzív héten vagyunk megint túl. Kevesen vagyunk, mindannyian munka mellett igyekszünk helytállni, de a hitünk megtörhetetlen, hatalmas. Ehhez járultok hozzá önkéntes munkátokkal, illetve pénzbeli támogatásaitokkal is, ezzel tartjátok életben a tüzet. Ezt nem tudjuk elégszer megköszönni.

bogracsozas_befunky_collage.jpgSokak számára fontos, hogy arcokat is tudjon kötni a mentésekhez, a bizalomhoz ismernie kell azokat, akiket támogat. Igyekszünk minél több lehetőséget adni a találkozásra. A héten a mányi menedékben szerveztünk egy remek sétáltató napot, ahol ruha csereberére is sor került. Ilyenkor mindenki elhozhatja a megunt ruhaneműit, illetve választhat mások megunt holmijai közül felfrissítve így a saját ruhatárát. Mindezt természetesen ingyenesen. A jó hangulatról a kutyák mellett a beszélgetések is gondoskodnak, miközben a bográcsban rotyognak a finom falatok. Most is így történt, a kondérban krumpli leves főtt magyarosan, gazdagon, de a vegánokra is gondoltunk, abszolút állati eredetű termékmentes káposztás eledel volt az, amit ők is fogyaszthattak.

18582423_1701725633175193_30423994297966229_n.jpgKavicsfestő Vikink és képzett kutyája, Rugi időről időre vállalják, hogy egy-egy oktatási intézményben bemutató előadást tartanak. Ennek része az állatvédelem, az egyesületi dolgaink, de a Rugival való játék is. A héten az Amerikai Iskolába hívták őket, ahol egy remek hangulatú bemutatót tartottak azzal, hogy az iskola diákjai hamarosan felkeresik a mányi menedéket. Nagyon várjuk őket!

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkulap.blog.hu/api/trackback/id/tr3212605849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása