Eszkuláp Egyesület: történéseink

Eszkuláp Egyesület: történéseink

Kilenc új kutya egy hét alatt az sok?

2017. március 27. - ertetlenno

Kilenc kutya sok még nagyobb szervezetek esetében is, hiszen tudjuk mindannyian, hogy egy-egy kutya örökbeadására mennyire sokat kell várni, és hogy addig mennyi kiadás van velük, melyet a mentő szervezetnek elő kell teremtenie. Mi nagyjából ezen a héten jutottunk el a teljesítőképességünk határához, de ha megismeritek a történetüket, valószínűleg ti is egyetértetek majd abban, hogy az új esélyt megérdemelték egy jobb életre, az életre. Az viszont tény, hogy nekünk menedzselnünk kell a nálunk töltött idejüket, meg kell oldanunk az orvoshoz jutásukat, biztosítanunk kell a megfelelő ellátásukat, szóval mindent intéznünk kell, ez pedig időt és embert próbáló feladat, ráadásul az ehhez szükséges anyagi forrásokat is elő kell teremtenünk.

eszkulap_marcius_02.pngCsak hogy látható legyen, hogy miről beszélünk, márciusra több, mint 500.000 Ft-nyi panziós költséget kell öszegyűjtenünk. Ennyi kutyánk számára tudtuk csak így megoldani a menekülést. Igen, az életüket jelentette az, hogy segítettünk, de nekünk is ki kell valamiből fizetnünk az általuk keletkezett tartozást, ez pedig embert próbáló feladat, és tényleg 500-1.000 Ft-onként szedjük össze a fedezetet. Ebben az összegben nincsen benne a mányi menedék fenntartási költsége (rezsi és munkabér), illetve az állatorvosi, fuvar és egyéb költségeink sem, ez kizárólag a panziós tétel. Ha be tudtok szállni akár csak néhány száz forinttal is, megköszönjük. Utalni az Eszkuláp Egyesület Magnet Banknál vezetett, 16200223-10054165 számú számlájára lehet. A megjegyzés rovatba írjátok be, hogy MÁRCIUS, illetve a támogatni kívánt kutya nevét. Segítsetek talpon maradni, mi csak rátok számíthatunk.

De nézzük, kik voltak azok a szerencsések, akik egy új esélyt kaphattak általunk?

A miskolci gyepmesteri telepről több kutyánk érkezik, nem csak a telepről mentő szervezettel, de a MÁSA menhelyének önkénteseivel is jóban vagyunk, a kapcsolatunk régről ered. Sajnos az a térség az, ahol a bajban lévő állatok száma nagyon magas, de örökbeadni nagyon nehéz, így egy patthelyzet alakult ki, amelyet ideig-óráig lehet átmentésekkel kezelni, értve ezalatt az ország egyéb területén működő szervezetek általi rendszeres átvételt, de tartós megoldásra csak szemléletformálással, általános ivartalanítási akciókkal és a felelős állattartási minimum betartatásával lehetne.

balubagira.jpgA gyepmesteri telepen új vezetés van, így a korábban kialakult konszenzusos helyzet megszűnt, az új alapok lefektetése az ott segítők által lefektetés alatt van. Ilyenkor az állatvédők mindig kiszolgáltatottak, mert ők egy valamivel mindig zsarolhatóak lesznek: a telepen lévő állatok életével. Bagira és Balu onnan érkeztek, az altatás réme lebegett a fejük felett. Mindketten fiatal-felnőtt, nagyon kedves, jó idegrendszerű, gyorsan alkalmazkodó kutyák. Egyértelműen tacskó keverékek, de mivel amolyan tizenkettő egy tucat típusúak, így annak ellenére nem számítunk gyors gazdisodásra, hogy a jellemük nagyon szerethető. Kezdő kutyások is bátran választhatják őket, de ideiglenes befogadót is keresnek.

 A kisvárdai menhellyel szintén sok-sok évre visszamenő kapcsolatot ápolunk. Ugyan többszáz kutyát gondoznak egy kutyás szempontból elmaradott térségben, nagyon kevés pénzből, minimális örökbefogadási arány mellett, de példaértékűen. A kutyáik jó állapotúak, a többségük nem csak oltott, chipezett, hanem ivartalanított is, belső szaporulat nincs, és a fuvarokban is igyekeznek segíteni, hogy egy-egy kutyát elhelyezzenek. Nekünk egy nyírmadai kutya elhozatalában segítettek, és ha már jöttek, tőlük is fogadtunk két tündéri tacskó keverék szukát, akiket ideiglenes befogadónál helyeztünk el.

mana.jpgMana egy nagyon félős, az emberekkel nehezebben kapcsolatot teremtő, de kedves kutyalány, aki más kutyákkal tökéletesen kijön. Számára egy rutinos és elkötelezett gazdi lenne az ideális, akinek van ideje és türelme arra, hogy lépésről lépésre haladva elnyerje Mana bizalmát.

marcsi.jpgMarcsika egy lelkes, megfelelni akaró, barátságos kutyalány. Csodálatos, vörös, selymes szőre azonnal felhívja rá a figyelmet. Más kutyákkal jól kijön, az emberekkel is igyekszik gyorsan kapcsolatot teremteni, de neki is van még mit tanulnia.

vica_nyirmada.jpgA fél szem önmagában is hátrányos helyzetbe hoz egy kutyát, de az, hogy egy világvégi helyre sikerült beesnie ilyen állapotban, nem segítette az előrelépését sem. Vicának egy önkéntes kért segítséget, és mi nem tudtunk nemet mondani. Vica évek óta élt már a nyírmadai menhelyen, senki rá sem nézett. Nálunk családi panzióban él, kényelemben, ahol elkezdheti megtanulni a civilizált kutyalét alapjait is, amíg várja az igazit, aki fogyatékossága ellenére beleszeret majd.

nemo_gazdijeloltes.jpgEgy fiatal, gyönyörű tacskó keverék kannak nem szabadna folyton az utcán lennie... Némóval pedig sajnos ez a helyzet állt fenn, gazdái nem tudták kordában tartani, a vele való foglalkozásra sem volt idejük. Az egyik önkéntesünk szedte össze Némót az utcáról, meglett az eredeti gazdája, aki nem kérte őt vissza, így lett egy csodálatos tacskó formánk - nem tervezett módon.

stuszi_kocsis_kep.jpgStüszi V. számára egy együttműködő partnerünk kért azonnali segítséget, mivel a fiatal szálkás szukát vadász gazdája leginkább kilőni szerette volna, amikor az megritkította a család szárnyas állományát. Stüsziért 24 órán belül meg kellett szervezni a fuvart, hogy életben maradhasson. Sikerült. Stüszi V. szintén egy családi panzióban kapta meg a túléléséhez szükséges helyet.

teocsopi2.pngGyöngyösön történt az eset, de valószínűleg nem ez az egyetlen ilyen... Három kutyával élt a lakásban egy férfi, aki kórházba került, a kutyái pedig magukra maradva, ellátatlanul a lakásban rekedtek. Nekik szerencséjük volt, mert néhány nap után a helyi állatvédők az Állatvédőrség segítségével bejutottak a lakásba, és a három kutyát elhozhatták onnan.

teocsopi3.jpgEgyet gazdához adtak helyben, de egy tacskó keveréknek és közepes termetű, keverék társának nem volt helye. Először nemet mondtunk, de aztán mérlegelve a kutyák lehetőségeit, túlélési esélyeit, a fogadásuk mellett döntöttünk. Teó és Csöpi szintén családi panzióban élnek jelenleg, de kenneles tartás mellett.

 A mentett kutyáink nem készen érkeznek hozzánk, az oltásaikat, chipjüket, parazitamentesítésüket, ivartalanításukat, szívféreg szűrésüket és sokszor egyéb, állatorvosi kezelésüket is biztosítanunk kell. Felelős állatvédőként ivarosan nem adunk örökbe kutyát, pedig például fajtatiszta védenceinkért úgy sokkal nagyobb lenne az érdeklődés... Sajnos az emberek többsége még mindig felcsillanó szemmel veti magát egy potenciális szülőgépre, ha ahhoz ingyen juthat hozzá. Tőlünk ingyen lehet örökbefogadni, de ennek is ára van: a feltételeink szigorúak.

ivtalanot.jpgA héten öt kutyánk ivartalanítási műtétjére került sor. A három "mackó", a Budapesten talált, tacskó keverék szuka Pom Bear, a dorogi gyepmesteri telepről mentett Teddy és Honey Bear is átestek a bevatkozáson. Rajtuk kívül a frissen érkezett, tulajdonjogilag rendezett státuszú Némó is ivartalanítódott, illetve Kázmér, az út mellől összeszedett stafford keverék kanocska is kés alá feküdt. Esetében kicsit nagyobb beavatkozásról volt szó, mivel az egyik heréje a hasüregében maradt. Csak ez az állatorvosi kör 100.000 Ft-nyi kiadást jelentett, és ebben még nem volt semmi extrém dolog, csak az állatvédelmileg szokásos körről beszélünk. Állatot menteni nagyon drága dolog, de az is tény, hogy az ország GDP-jéhez az állatvédők is nagy részben hozzájárulnak az állatorvosi szolgáltatás igénybevételén keresztül.

kalanka_idi.jpgPanziós védenceink közül ezen a héten egy szerencsésnek megadatott, hogy ideiglenes befogadónál folytathassa, ez a szerencsés pedig nem volt más, mint a hihetetlen humorú, rendkívül jó karakterű Kalánka. Szerencsére villámsebesen vette fel új, átmeneti családja ritmusát, nem kellett csalódnunk benne, tökéletességét az új helyen is bizonyította. Reméljük, hogy ez a változás, a több, csak róla szóló információ hamarosan bevonzza majd a végleges gazdáját is. Valaki nagyon jól fog járni vele!

17352006_1959881130899419_758005943492360668_n.jpgMárcius 15-én többen jöttetek ki a menedékbe sétáltatni, és volt, aki hosszabb túrára indulhatott. Vándor Veszprém megyében járt, ahol egy 11 km-es, sok szintváltozással tarkított túra után, boldogan és nagyon fáradtan tért vissza estére a menedékbe. Vándor egy nagyon kedves, barátságos, nyitott kutya, aki most már régóta vár arra, hogy valaki megadja neki az igazi esélyt egy hosszú, gazdis életre. Talán hamarosan sikerül majd neki.

Ha szeretnétek ideiglenes befogadóink lenni, vagy valamelyik kutyánk felkeltette az érdeklődéseteket, esetleg önkéntesként kilátogatnátok akár a mányi menedékbe, akár a surányi panziós helyünkre sétáltatni, jelentkezzetek az eszkulap2016@gmail.com e-mail címen. Mindenkinek nagyon örülünk. Nálunk jobban már csak azok a védenceink, akik így általatok több figyelmet, szeretetet kaphatnak. Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkulap.blog.hu/api/trackback/id/tr7012374119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsontra Volta 2017.03.28. 21:12:37

Azért cseppet viccesnek tartom a legtöbb "állatvédő" szervezet stratégiáját, jellemzően egy halom elborult faszsággal veszik el az egyébként elkötelezett állatbarátok kedvét is az örökbefogadástól (jellemzően ezt egyik szervezet sem teszi igazából lehetővé ezt). Amikor a segítségüket kérjük (idős szomszéd halála után örökösök hiányában hetek óta az utcán kóborló kerítésen át etetett nem túl idős kutyust 3 különböző szervezet sem volt hajlandó befogadni), akkor meg csak a szájukat húzzák. Szóval kapják be mind. Egyébként azért utálom az összes ilyen műzöld elbaszott idiótát, mert az egyik "menhelyen" volt egyszer egy kutyi, akit szerettem volna kihozni onnan, mert láttam, hogy nem igazán ezt a helyet érdemelné, nem sikerült zöldágra vergődnöm azokkal a seggfejekkel, végül fél évvel később egy ott összeszedett fertőzésbe pusztult el szerencsétlen. Nem véletlen, hogy az állatvédő szervezetek társadalmi támogatottsága jelentősen visszaesett, nem csak én láttam ezeknek a szarháziaknak a felsőbbrendűségi komplexusa miatt állatokat szenvedni és elpusztulni.

ertetlenno 2017.03.28. 21:35:53

@Dzsontra Volta: Az elborult idióták teszik a dolgukat, mentik az állatokat, és szerencsére a társadalmi támogatottságuk sem csökken, hiszen közfeladatot látnak el erőn felül, és az emberek többsége látja, támogatja ezt. A negatív hozzászólásod nem törlöm, lássák mások is, hogy az emberek egy részét az teszi boldoggá, hogy a virtuális térben mocskolódik. Ahelyett, hogy érdemben tenne. Mondjuk egy saját menhelyet is össze lehet hozni, ahol nem az elborult faszságok uralják a teret, hanem az ő elképzelései. És ahol minden bejelentett kutyát tudnak fogadni.
süti beállítások módosítása